Насловна Колумне Зла хоботница

Зла хоботница

0
Hobotnica,
Црногорска хоботница, фото: скриншот

На иначе веома у разликама богатој и вишеслојевитој политичкој сцени Црне нам Горе, која само што није – ево сад ће – дубокој вјештачкој подјели супроставила културу еманципације у форми остварене демократизације, увелико се одомаћила и у ширу употребу пустила некаква медијско-чаршијска прича о „криминалној хоботници“, и готово па нема текста који се најтешње тиче афере „Коверат“ упаковане од стране атлас Душка капитал, а да се не помене, и овдје поменута, дакле, криминализована хоботница…

Далеко од тога да сам на трагу Брижит Бардо која је и у осамдесет и већ којој хипер ангажована и на страни животња & природе, па ипак, није у реду да се у тај контекст кува ова морска врста (оцтопод вулгарис), која наоко јесте ружна, али да је и свјесно (организовано) зла, то је, ипак, превише, зар не. Уосталом, не вуче хоботница своје прамиленијумско поријекло са Сицилије, барем тако не пише у Британици.

Добро, кад је томе тако, ајте сад, благо мени, турите руку на саосјећајно срце и реците није ли одвећ нељудски да свако мало у дискурсу – модерног ли термина, богме и актуелног – у исти кош трпамо криминал и хоботницу, све тако описујући антидржавничке работе врха ДПС-а, партије која се иха-ха чим све не бави, само не и политиком, што је тако типично за једну хоботницу огрезлу у криминалу.

Држим да говорити истовремено о криминалу и хоботници баста само окорелом надреалисти. Један Салвадор Дали – не, тај никад не би сјео у ондашњи Дали – успио би да наслика крими хоботницу а да притом не уради нити један портрет од истакнутих – најистакнутијих и `најпрвих` – представника ДПС-а… Шкреље или Тарзана или О`браден Миша или, можда, Марте, што је сасвим свеједно Салвадору.

На шта би, е па сад, поменута хоботница (за)личила, упрегните имагинацију и сами креирајте слику. Ја своју, разумјећете, ипак не бих дијелио… Машта је лична, исувише лична црта коју не ваља, ама кад ти кажем, политизовати. Осим, наравно, ако сте дио криминализоване хоботнице, па вам не преостаје ништа друго.

Зашто ја вам, дакле, ово приповиједам, о хоботници коју никад нисам примирисао, а некмоли заложио? Па ето, из разлога што се Абазовић Дритан дрзнуо, преломио, и, другови и другарице – грађане лијепо позвао на улицу, објаснивши како је и садашња тридеценијска власт са исте преконоћ банула на чело државе. (Ма није ваљда да је тако било?…)

Дакле, А. Б. грађане позива на улицу(!), препоручујући ванинституционалну борбу против власти која је ванинституционални апарат моћи чије је поријекло садржано у прљавом новцу стеченом најпрљавим радњама…
Океј, али зашто тек сад?!

Улицу је актуелизовао, сјетимо се, ДФ, да би тај потез, „грађански дио опозиције“, превео као играње на ДПС карту… Такву су причу продавали „грађани“, не заборавимо!

Да не бисмо опет и овом приликом прежвакавали оматорелу причу, ево питања: како овај Абазов ургентни позив читати?! Можда као празни „политички“ предлог, у којег предлагач најмање вјерује, још мање, ако је могуће, од најмање видљивог и докраја нијемог Алексе Бечића, који, пази сад, није стао на страну Ди Кеја, што нимало није зећански…
Па опет, можда је дошла ура да и они мало пролуфтирају своја политичка дупета по ћошковима са све хоботницама и понеким блаворем, кад су толико прилика намјерно пропустили, нек` фино ову искористе, пуну у пиштаљке и дрекну из грађански грла: УА, ми смо УРА!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here