Насловна Политика Захарова: Југославија једна од жртава Америке

Захарова: Југославија једна од жртава Америке

0
Марија Захарова
Марија Захарова

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова подсјетила је на сва мијешања америчке администрације у унутрашња питања суверених држава и издвојила СР Југославију као једну од жртава.

Како је рекла, у унутрашња питања Југославије Америка се мијешала уз образложење „успостављања мира и ограничавања војног потенцијала земље“.

Она је такође навела и мноштво других примјера, почевши од изјаве некадашњег предсједника САД Вудра Вилсона, који је још у марту 1913. године рекао да намерава да „научи“ државе Јужне Америке да „бирају добре људе“, под изговором да је то потребно зарад заштите „националних интереса Америке“.

Потом је, како је указала, „лексикон“ америчке администрације почео да се развија, што је резултирало тиме да је Хари Труман у изјави нацији оправдао нуклеарни напад на јапанске градове Хирошиму и Нагасаки

Многобројне изјаве сличног контекста, навела је Захарова, стизале су за време Хладног рата против Русије, Кубе, Вијетнама и других земаља.

Тако је и Двајт Ајзенхауер у марту 1960. године изјавио да Вашингтон неће дозволити да на западној полулопти доминира „међународни комунизам“.

У последње вријеме ово мијешање је дошло до врхунца, истакла је, те је подсјетила на војну операцију у Југославији, Ираку и Сирији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here