Насловна Издвојено Вучић код папе: Ватикан чува своје позиције о Косову и Метохији

Вучић код папе: Ватикан чува своје позиције о Косову и Метохији

0
Вучић и папа

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Ватикан води озбиљну политику и да ће чувати своје позиције и по питању Косова и Метохије.

То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане“, рекао је Александар Вучић упитан колико је, после састанка са папом Франциском, сигуран да Ватикан неће променити свој став по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова, преноси „РТС“.

Председник је рекао да Ватикан жели разговоре и мирно решење између Срба и Албанаца. Детаље папиног става није износио, поштујући правила ватиканске дипломатије и протокола.

W3Schools

Вучић је пренео да је папи говорио о КиМ и српским светињама, тешком положају народа, покушају да се дође до компромисног решења и о неопходности поправљања односа Срба и Хрвата.

Истиче да је веома битна улога Свете столице у разговорима о будућности које морају да имају Срби и Хрвати и додаје да му је државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин, пренео о чему је недавно разговарао са хрватским руководством.

„Јасно је свима да нас историја и прошлост деле, да имамо потпуно другачији поглед на оно што се дешавало… Плашим се да ћемо, ако не будемо одговорни и ако будемо говорили о прошлости, све друге ојачати, а себе ослабити. Ако желимо да останемо на својим огњиштима, мораћемо да поштујемо више једни друге“, рекао је Вучић.

Истакао је да је разговор са папом Франциском у Ватикану трајао дуже него што је било предвиђено, да су имали много тема, али је напоменуо да јавно неће причати о ономе што му је папа говорио.

У званичном саопштењу Свете столице после састанка наводи се да су се саговорници дотакли теме унутрашњих односа, као и корака на европском путу, у процесу европских интеграција, преноси италијанска агенција.

Додаје се да су у разговору Вучића и папе поменуте и регионалне теме од заједничког интереса, а посебна пажња посвећена је важности плодоносне сарадње међу народима, у циљу промовисања мира и позитивне улоге религија у процесу помирења.

„Имао сам среће што сам могао да разговарам са папом Франциском, много тога сам научио паметног и доброг чуо. Видео сам бригу за све људе који живе на Балкану, грађане Србије, људе у Србији“, рекао је Вучић.

Указао је и да је са папом причао о положају католичке заједнице у Србији, током чега је, каже, посебно истакао положај Београдске надбискупије и колико напорно ради и колико поштовања ужива Станислав Хочевар.

„Много тога се ради и по питању реституције, остало је пуно посла и кад је реч о порезима на имовину“, рекао је Вучић и додао да су међу католицима најбројнији Мађари.

Истакао је да Србија поштује њихова права и да тежи да их унапређује.

„Мислим да су и они тиме задовољни, а ја верујем да можемо још да урадимо“, додао је Вучић.

Вучић је рекао и да је папи донео пригодан поклон, за који је сматрао да је примерен и да на одређени начин указује на српску историју и данашње проблеме, а који папа нема у својој колекцији.

„Ја сам добио поклоне и они ће стајати у Председништву, а од Његове еминенције господина Паролина сам добио посебно перо… Хоћу ли ја или неко од мојих наследника имати прилику да том оловком нешто тако важно потпише, остаје да се види“, рекао је Вучић

Истакао је да је веома срећан што је у Ватикану могао да чује лепе речи о Србији.

На питање новинара да ли је разговарао са поглаваром Римокатоличке цркве о доласку у Србију, Вучић је рекао: „Ви сте питали мене као председника Србије и ја бих волео да папа посети Србију, али за то је потребна сагласност СПЦ, као што знате, тако да је то питање за нашу цркву.“

Додао је да је пренео поздраве папи од нашег патријарха Иринеја и да ће по повратку пренети поздраве папе патријарху Иринеју.

Председник је рекао да папа изузетно цени нашег патријарха и да му је то током разговора у два или три наврата поновио.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here