Naslovna Ruski Pogled Vologda – prestonica ruske čipke i ruskog Deda Mraza

Vologda – prestonica ruske čipke i ruskog Deda Mraza

0
Crkva Svete Sofije

Piše: Ostoja Vojinović

Vologda je administrativno, kulturno i naučno središte istoimene Vologodske oblasti. Smeštena je na reci Vologdi, oko 450 kilometara severoistočno od Moskve i nastanjena je sa oko 310.000 stanovnika. Jedan je od gradova sa posebno vrednom istorijskom baštinom: ima 224 spomenika istorije, arhitekture, kulture, a o njihovoj vrednosti svedoči i to da je čak 128 spomenika zaštićeno od strane države.

Oblast Vologde predstavlja region koji je površine Belgije, Danske, Švajcarske i Holandije zajedno. Iako je region poznat po bajkovitim šumama, predivnim jezerima, te drevnim manastirima, zimi je najpopularnija ruska destinacija za vreme božićnih i novogodišnjih praznika jer je to ujedno i sedište ruskog Deda Mraza, poznatog još i kao Ded Moroz.

W3Schools

Područje u kojem se nalazi grad Vologda nalazi se u severnom delu Ruske Federacije na dve obale istoimene reke. Na klimu grada utiče blizina severnih mora. Zima je duga, snežna i hladna, a leto je toplo i vrlo kratko. Ovo je zemlja belih noći i umereno kontinentalne klime, gde visoka vlažnost i jaki vetrovi donose mraz do -35 o C.
Mirna prestonica regiona predstavlja idealno mesto za zimske posete. Glavne turističke atrakcije su u blizini grada, tako da je sve dobro povezano i svugde se može stići bez problema.
Na drugom kraju regiona Vologda nalazi se bajkoviti grad Veliki Ustjug. Ovde, u samom centru borove šume, nalazi se i zvanična kancelarija ruskog Ded Moroza. Ruska varijanta Deda Mraza nema irvase i saonice, a kao njegov pratilac i pomoćnik uzima se lik Sneguročke.
Razloga da Vologda i ovaj region budu zimska prestonica Rusije ima zaista mnogo, pre svega zbog izuzetno bogate istorije stare više od osam vekova. Zimovanje u ovim krajevima predstavlja veliku radost i sreću za svako dete, ali i za odrasle. Praktično svako dete u Rusiji zna da se blizu Vologde nalazi već spomenuta rezidencija Ded Moroza.

Da je reč o neverovatnoj lepoti svedoči i to da bukvalno na svakom koraku moguće naići na neki drevni manastir, specifične arhitekture, koji više podsećaju na male dvorce nego na manastire.

Ogroman broj turista privlače ne samo postojbina novogodišnjeg čarobnjaka, već i svetinje ruskog severa – Belozerski i Ferapontov manastir sa jedinstvenim freskama zografa Dionisija. Pre nego što je došao na sever, prvi slikar Rusije Dionisije je slikao freske u Uspenjskoj sabornoj crkvi moskovskog kremlja. Ali, svoja glavna dela nije ostavio u Moskvi, nego u dalekoj, hladnoj provinciji – u malom Ferapontovom manastiru, možda najnežnije freske na svetu.
Manastir Ferapontov je specifičan po lepoti jer stoji usamljen iznad jezera, jedan je od najtipičnijih primera ruske srednjovekovne umetnosti, a umetnine i freske u ovom manastiru se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.

Istorijska pozadina grada

Grad je star osam i po vekova. Prvi spomen severnog grada nalazi se u spisima iz 1147.godine.Smešteno na raskrsnici plovnih puteva, naselje je izazvalo poseban interes među moskovskim knezovima. Mnogi od njih doprineli su povesti severnog grada, a već u 15. veku, Vologda je pripadala Moskvi. Strateška važnost i međusobni trgovinski putevi bili su značajan podsticaj brzom razvoju infrastrukture grada. Za vreme njegove vladavine Ivan Grozni nameravao je Vologdu učiniti severnom rezidencijom.
Vrhunac najvišeg napretka grada je početak 16. veka kada postaje važno privredno središte u severozapadnom delu Rusije, da bi u to vreme Vologda počela privlačiti interesovanje trgovaca, obrtnika, brodograditelja. Pre više od 200 godina glavni grad ruskog severa bio je veza između Evrope i moskovske kneževine.Za vreme vladavine Petra I, grad je postao najveća baza za skladištenje materijala i opreme za brodogradilište u Arhangelsku, ali je 1703.godine kralj izgradio novi prozor u Europu – grad Sankt Peterburg, koji je smanjio važnost Vologde.
U 20. veku, Vologda je ušla u istoriju kao mesto političkog progonstva u predrevolucionarnoj Rusiji. Tu su bili M. Uljanov, I. DŽhugašvili (Staljin), N.Berđajev, V. Molotov, A. Bogdanov.
Vologda je odigrala i veliku ulogu u godinama Domovinskog rata.Geografski položaj i klimatski uslovi učinili su severni grad jednim od najvažnijih evakuacijskih centara.Grad je primao ranjene sa Karelijskog i Lenjingradskog fronta, bio je mesto za distribuciju i glavna medicinska baza. Posebnu ulogu Vologda je imala kada koja je primila veliki broj stanovnika Lenjingrada, evakuisanih iz grada na Nevi.

Muzej čipke u Vologdi

O istoriji Vologdske čipke

Vologdska čipka poznata je po izuzetnoj lepoti i jedinstvenim uzorcima daleko izvan granica zemlje. Čipkari provode mnogo sati mukotrpnog rada stvarajući jedinstvene proizvode – salvete, stolnjake, šešire, ogrtače, kišobrane, ogrtače i još mnogo toga. Umetnost tkanja Vologdske čipke zahteva istrajnost, rukavost, strpljenje i tačnost u radu.
Francuski i italijanski majstori izumili su tkanje iz niti još u 16. veku. Ruski knezovi su donosili takve proizvode u zemlju gde su bili fascinirani vazdušnom čipkom. Tradiciju izrade tkanih uzoraka nastavili su majstori provincije Vologda. Prvi spomen Vologdske čipke odnosi se na 1820.godinu. Majstori-kmetovi napravili su za zemljoposjednike nakit za odeću i posteljinu.
U početku su žene kopirale uzorke zapadnih majstora, ali vremenom su počele stvarati vlastite kreativne ideje u čipki. Broj majstora rastao je svake godine, kao i popularnost takve umetnosti. Otvorene su tvornice koje su proizvodile proizvode za prodaju u Sankt Peterburgu i Moskvi.
Tehnika tkanja Vologdske čipke počela se izučavati u specijalizovanim obrazovnim ustanovama, prenosivši se tako sa kolena na koleno. Od početka 20. veka dela umetnika izlagana su na izložbama u Parizu i Briselu, i osvojala su zlatne medalje na raznim takmičenjima.

Feropontov manastir

Znamenitosti Vologde

Vizit kartu Vologde, jedne od hršćanskih svetišta ruskog severa predstavlja veličanstvena crkva Svete Sofije, prototip crkve Vaznesenja u Moskvi. Ta drevna kamena građevina, sačuvana do današnjih dana, izgrađena je dekretom Ivana Groznog. Belo-kamena građevina visine gotovo 60 metara okrunjena je sa pet kupola koje imaju svoje ime. Slavne zidne slike crkve iz 17. Veka mogu se videti gotovo u izvornom obliku. Pravo blago je najveća freska u zemlji “Posljednji sud” sa površinom od gotovo 400 m 2.
Znamenitosti Vologde, čiji se opis može naći u bilo kojem vodiču, uključuju više od 10 muzeja.
Kompleks lokalnog istorijskog muzeja Vologda nalazi se na području nadbiskupskog dvora i objedinjuje nekoliko gradskih muzeja. „Svet zaboravljenih stvari“ i „Vologda na prelazu iz 19 – 20.vek“ su muzeji u kojima je obnovljen životni stil predrevolucionarne Vologde. Smešten je u drvenim trgovačkim palatama iz 19. veka.
Još jedan jedinstveni muzej, vredan pažnje, zahvaljujući bogatoj zbirci slika poznatih ruskih i stranih majstora: Vaznetsova, Ajvazovskog, Repina, Levitana, Vrubela, Molenara čija zgrada je zanimljiva zbog svoje arhitektonske raskoši.
Najpoznatiji muzej, jedini u Rusiji, smešten u istorijskom središtu grada, je Muzej čipke.Sve muzejske izložbe posvećene su slavnoj Vologdskoj umetnosti izrade čipke.Zbirka izložaka sadrži retke primerke talentovanih majstora sveta. U muzeju se nalazi trgovina u kojoj se mogu kupiti gotovi proizvodi od elegantne čipke, mnogi su izrađeni u jednom primerku.

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here