Насловна Руски Поглед Вологда – престоница руске чипке и руског Деда Мраза

Вологда – престоница руске чипке и руског Деда Мраза

0
Црква Свете Софије

Пише: Остоја Војиновић

Вологда је административно, културно и научно средиште истоимене Вологодске области. Смештена је на реци Вологди, око 450 километара североисточно од Москве и настањена је са око 310.000 становника. Један је од градова са посебно вредном историјском баштином: има 224 споменика историје, архитектуре, културе, а о њиховој вредности сведочи и то да је чак 128 споменика заштићено од стране државе.

Област Вологде представља регион који је површине Белгије, Данске, Швајцарске и Холандије заједно. Иако је регион познат по бајковитим шумама, предивним језерима, те древним манастирима, зими је најпопуларнија руска дестинација за време божићних и новогодишњих празника јер је то уједно и седиште руског Деда Мраза, познатог још и као Дед Мороз.

W3Schools

Подручје у којем се налази град Вологда налази се у северном делу Руске Федерације на две обале истоимене реке. На климу града утиче близина северних мора. Зима је дуга, снежна и хладна, а лето је топло и врло кратко. Ово је земља белих ноћи и умерено континенталне климе, где висока влажност и јаки ветрови доносе мраз до -35 о Ц.
Мирна престоница региона представља идеално место за зимске посете. Главне туристичке атракције су у близини града, тако да је све добро повезано и свугде се може стићи без проблема.
На другом крају региона Вологда налази се бајковити град Велики Устјуг. Овде, у самом центру борове шуме, налази се и званична канцеларија руског Дед Мороза. Руска варијанта Деда Мраза нема ирвасе и саонице, а као његов пратилац и помоћник узима се лик Снегурочке.
Разлога да Вологда и овај регион буду зимска престоница Русије има заиста много, пре свега због изузетно богате историје старе више од осам векова. Зимовање у овим крајевима представља велику радост и срећу за свако дете, али и за одрасле. Практично свако дете у Русији зна да се близу Вологде налази већ споменута резиденција Дед Мороза.

Да је реч о невероватној лепоти сведочи и то да буквално на сваком кораку могуће наићи на неки древни манастир, специфичне архитектуре, који више подсећају на мале дворце него на манастире.

Огроман број туриста привлаче не само постојбина новогодишњег чаробњака, већ и светиње руског севера – Белозерски и Ферапонтов манастир са јединственим фрескама зографа Дионисија. Пре него што је дошао на север, први сликар Русије Дионисије је сликао фреске у Успењској саборној цркви московског кремља. Али, своја главна дела није оставио у Москви, него у далекој, хладној провинцији – у малом Ферапонтовом манастиру, можда најнежније фреске на свету.
Манастир Ферапонтов је специфичан по лепоти јер стоји усамљен изнад језера, један је од најтипичнијих примера руске средњовековне уметности, а уметнине и фреске у овом манастиру се налазе под заштитом УНЕСЦО-а.

Историјска позадина града

Град је стар осам и по векова. Први спомен северног града налази се у списима из 1147.године.Смештено на раскрсници пловних путева, насеље је изазвало посебан интерес међу московским кнезовима. Многи од њих допринели су повести северног града, а већ у 15. веку, Вологда је припадала Москви. Стратешка важност и међусобни трговински путеви били су значајан подстицај брзом развоју инфраструктуре града. За време његове владавине Иван Грозни намеравао је Вологду учинити северном резиденцијом.
Врхунац највишег напретка града је почетак 16. века када постаје важно привредно средиште у северозападном делу Русије, да би у то време Вологда почела привлачити интересовање трговаца, обртника, бродоградитеља. Пре више од 200 година главни град руског севера био је веза између Европе и московске кнежевине.За време владавине Петра И, град је постао највећа база за складиштење материјала и опреме за бродоградилиште у Архангелску, али је 1703.године краљ изградио нови прозор у Еуропу – град Санкт Петербург, који је смањио важност Вологде.
У 20. веку, Вологда је ушла у историју као место политичког прогонства у предреволуционарној Русији. Ту су били М. Уљанов, И. Џхугашвили (Стаљин), Н.Берђајев, В. Молотов, А. Богданов.
Вологда је одиграла и велику улогу у годинама Домовинског рата.Географски положај и климатски услови учинили су северни град једним од најважнијих евакуацијских центара.Град је примао рањене са Карелијског и Лењинградског фронта, био је место за дистрибуцију и главна медицинска база. Посебну улогу Вологда је имала када која је примила велики број становника Лењинграда, евакуисаних из града на Неви.

Музеј чипке у Вологди

О историји Вологдске чипке

Вологдска чипка позната је по изузетној лепоти и јединственим узорцима далеко изван граница земље. Чипкари проводе много сати мукотрпног рада стварајући јединствене производе – салвете, столњаке, шешире, огртаче, кишобране, огртаче и још много тога. Уметност ткања Вологдске чипке захтева истрајност, рукавост, стрпљење и тачност у раду.
Француски и италијански мајстори изумили су ткање из нити још у 16. веку. Руски кнезови су доносили такве производе у земљу где су били фасцинирани ваздушном чипком. Традицију израде тканих узорака наставили су мајстори провинције Вологда. Први спомен Вологдске чипке односи се на 1820.годину. Мајстори-кметови направили су за земљопосједнике накит за одећу и постељину.
У почетку су жене копирале узорке западних мајстора, али временом су почеле стварати властите креативне идеје у чипки. Број мајстора растао је сваке године, као и популарност такве уметности. Отворене су творнице које су производиле производе за продају у Санкт Петербургу и Москви.
Техника ткања Вологдске чипке почела се изучавати у специјализованим образовним установама, преносивши се тако са колена на колено. Од почетка 20. века дела уметника излагана су на изложбама у Паризу и Бриселу, и освојала су златне медаље на разним такмичењима.

Феропонтов манастир

Знаменитости Вологде

Визит карту Вологде, једне од хршћанских светишта руског севера представља величанствена црква Свете Софије, прототип цркве Вазнесења у Москви. Та древна камена грађевина, сачувана до данашњих дана, изграђена је декретом Ивана Грозног. Бело-камена грађевина висине готово 60 метара окруњена је са пет купола које имају своје име. Славне зидне слике цркве из 17. Века могу се видети готово у изворном облику. Право благо је највећа фреска у земљи “Посљедњи суд” са површином од готово 400 м 2.
Знаменитости Вологде, чији се опис може наћи у било којем водичу, укључују више од 10 музеја.
Комплекс локалног историјског музеја Вологда налази се на подручју надбискупског двора и обједињује неколико градских музеја. „Свет заборављених ствари“ и „Вологда на прелазу из 19 – 20.век“ су музеји у којима је обновљен животни стил предреволуционарне Вологде. Смештен је у дрвеним трговачким палатама из 19. века.
Још један јединствени музеј, вредан пажње, захваљујући богатој збирци слика познатих руских и страних мајстора: Вазнетсова, Ајвазовског, Репина, Левитана, Врубела, Моленара чија зграда је занимљива због своје архитектонске раскоши.
Најпознатији музеј, једини у Русији, смештен у историјском средишту града, је Музеј чипке.Све музејске изложбе посвећене су славној Вологдској уметности израде чипке.Збирка изложака садржи ретке примерке талентованих мајстора света. У музеју се налази трговина у којој се могу купити готови производи од елегантне чипке, многи су израђени у једном примерку.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here