Насловна Насловна Влада Црне Горе разумије Раму: О Албанији све најбоље, ускоро и без...

Влада Црне Горе разумије Раму: О Албанији све најбоље, ускоро и без граница

0
Заједничка сједница влада Црне Горе и Албаније

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић изјавио је, реагујући на поновљену изјаву премијера Албаније Едија Раме о „шенгенским границама између Црне Горе, Албаније, Сјеверне Македоније и Косова“, да Црна Гора и Република Албанија имају одличне пријатељске и добросусједске односе, да су готово деценију прије других држава региона отвориле заједнички гранични прелаз, а да ће се о шенгенском моделу граница у нашем региону моћи говорити када државе Западног Балкана буду усвојиле стандарде и имале односе какве имају државе Шенген зоне, преноси званичан сајт Владе Црне Горе.

„Црна Гора и Република Албанија имају одличне пријатељске и добросусједске односе. Још прије десет година (2009.) отворили смо заједнички путни гранични прелаз Сукобин – Мурићани, са могућношћу вршења заједничке контроле. Неке друге државе региона учиниле су то готово деценију након нас. Али ни ми нијесмо стали. У другој половини прошле године смо, након заједничке сједнице двију влада, потписали Споразум о отварању заједничког граничног прелаза Цкла – Зогај“ – изјавио је министар Нухоџић.

Када је ријеч о бржем и једноставнијем преласку границе, додао је министар унутрашњих послова Црне Горе, у нашем фокусу је првенствено безбједност државе и грађана.

W3Schools

Свјесни смо да су све интензивније пријетње попут организованог криминала, кријумчарења, илегалних миграција и тероризма. Зато посебну пажњу посвећујемо јачању капацитета за сигурније границе. Управо је и сврха шенгенског споразума на нивоу Европске уније била, не само укидање унутрашње граничне контроле, него и стварање бољих услова за надзор вањских граница и борбу против прекограничног криминала. У том смислу, Црна Гора, уз подршку Европске комисије, успјешно реализује мјере у правцу достизања Шенген стандарда. У оквиру спровођења Шенгенског акционог плана, предано радимо на модернизацији инфраструктуре на граничним прелазима, бољој техничкој опремљености и обучености Граничне полиције“ – рекао је министар Нухоџић.

Додао је да Црна Гора у континуитету предузима активности како би побољшала функционалност и мобилност на граничним прелазима јер сматрамо да, уз ефикасне контроле, треба свуда, гдје је то могуће, радити на бољој пропусности граница и поједностављивању процедура.

Дакле, наш циљ је да границу учинимо што проходнијом за бржи проток људи и робе, а што затворенијом за криминалце. А када будемо усвојили Шенген стандарде и имали шенгенске односе на нивоу земаља региона, онда можемо говорити о шенгенској граници“ – закључио је министар унутрашњих послова Црне Горе Мевлудин Нухоџић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here