Насловна Мозаик Византијско плаво пуно витамина

Византијско плаво пуно витамина

0

Чоколадни сан у бијелом

Потребно је за подлогу:

– 200 г бадема

– 150 г шећера

– 3 јајета

– ситно нарендана кора поморанџе

– кашика какаа

За крем:

– 200 г бијеле чоколаде

– 3 жуманца

– 400 мл слатке павлаке

За украшавање:

– 100 г боровница

– 50 до 100 г бијеле рендане чоколаде

У пенасто умућена јаја са шећером додајте самљевене бадеме (али не много ситно), какао и рендану кору поморанџе. Шпатулом све лагано сједините и сипајте у плех обложен пек-папиром. Смјесу поравнајте и ставите да се пече на 180 степени, 25 минута. Растопите бијелу чоколаду на пари или у микроталасној пећници. У шерпицу ставите жуманца и 100 мл слатке павлаке од спремљене количине. Сједините их и кувајте на лаганој ватри стално мијешајући, док крем не почне да се згушњава. Склоните са шпорета да се мало прохлади, па додајте истопљену чоколаду. Све добро сједините и оставите да се потпуно охлади. Од преосталих 300 мл слатке павлаке умутите шлаг у фину крему, па га сједините са охлађеним чоколадним кремом. Мешајте лагано шпатулом док не добијете фину пјенасту, средње густу крему. Печену охлађену подлогу ставите на тацну, сипајте преко крему и поравнајте. Торту ставите у фрижидер да се крема добро стегне, а пред послуживање поспите рендану бијелу чоколаду и послажите боровнице. Торта може и да се замрзне и служи као сладолет торта. Ако се за то одлучите, торту прије служења извадите из замрзивача и ставите пола сата да одстоји у фрижидеру.

Примамљиве палачинке

Потребно је за тијесто:

– 400 г брашна

– 4 жуманца

– по 200 мл млијека и течног јогурта

– 250 мл киселе воде

– кашичица прашка за пециво

– 3 кашике кристал шећера и прстохват соли

Остало:

– 4 бјеланца

– боровнице по жељи

Миксером умутите бјеланца у чврст снијег и оставите по страни. Остале састојке за тијесто помјешајте и штапним миксером направите глатку смјесу. Ако је превише ријетка додајте још мало брашна. На крају пажљиво умјешајте снијег од бјеланаца. Пеците палачинке на тихој ватри у благо помашћеном тигању. Можете их пећи и са боровницама, тако што ћете на горњу страну док се пече доња, без реда, набацати воће а онда окренути и наставити са печењем. Добијене палачинке биће занимљиво прошаране. Ако их печете на уобичајени начин, слажите једну преко друге као торту, мажите сваку понаособ надевом по избору (мед, џем, густ сируп…) и обавезно ставите по неколико плодова боровница. Последњу кору можете да украсите и шлагом.

Торта на тоскански начин

Потребно је:

– 4 јајета

– 250 г шећера

– 180 г путера

– 110 мл уља

– 150 мл млијека

– кесица ванилин шећера

– 400 г брашна

– 1,5 кашичица прашка за пециво

– прстохват соли

– корице од по 2 лимуна и поморанџи

– 600 г бобица боровнице

Умутите добро јаја са шећером, додајте уље, путер омекшао на собној температури, млијеко и ванилин шећер, па све лијепо сједините. Помјешајте брашно, со и прашак за пециво и додајте течној смеси. На крају додајте ситно издробљене корице лимуна и поморанџе, промјешајте и оставите да одстоји 10 минута. У тијесто убаците 200 г боровница и сипајте у плех за печење обложен пек-папиром. Пеците у рерни на 180 степени 15 минута, потом торту извадите па равномерно по површини распоредите преостале боровнице, вратите у рерну и пеците још око пола сата, док торта лијепо порумени и замирише. Печену је оставите да се мало прохлади у калупу, а затим извадите на решетку и оставите да се добро охлади. Ако желите, поспите је шећером у прху. За ову торту можете да користите и друго воће, а посебно је укусна са зрнима грожђа.

Богата воћна штрудла

Потребно је за тијесто:

– 350 г брашна

– прстохват соли

– 3 кашике уља

– 100-150 мл млаке воде

– мало уља за премазивање

За надјев:

– 200 г боровница

– 100 г јагода

– 150 г малина

– 75 г сувих брусница

– сок и корица поморанџе

– корица лимуна

– кашика ликера од поморанџе

– 50 г шећера у праху

– кесица ванилин шећер

– неколико капи ароме ваниле

– кашика скробног брашна

– 4 кашике кокосовог брашна

Још:

– мало отопљеног путера

– 3-4 кашике презли

– мало уља

Суве бруснице потопите у мешавину свеже исцеђеног поморанџиног сока и ликера од поморанџе. Остало воће оперите, јагоде преполовите, а затим посипајте ванилин шећером и половином шећера у праху. Све промјешајте, а када воће пусти сок, пребаците у лонац и ставите на лагану ватру. Воћу додајте остатак шећера у праху, издробљену корицу лимуна и поморанџе, арому ваниле, оцеђене бруснице и 2 кашике сока у којем су биле бруснице. Кувајте на лаганој ватри уз стално мијешање док не прокључа. Скробно брашно помјешајте са мало сока у којем су стајале бруснице па га додајте воћу. Уз стално мијешање кувајте још неколико минута. Кад се згусне склоните са шпорета и оставите да се мало охлади. У надјев потом умешајте кокос и пустите да се охлади до краја. Потом припремите тијесто. У посуду сипајте брашно, со и уље, па додајте млаку воду. Почните са 100 мл воде, а по потреби додајте још, све док не добијете мекано глатко тијесто које се не лијепи. Обликујте га у куглу, лагано премажите са мало уља, вратите у посуду, прекријте чистом крпом и оставите да се одмара око 30 минута. Након тога тесто преполовите на два једнака дијела. На побрашњеном столњаку оклагијом мало стањите тесто, па га пажљиво рукама танко развуците, од средине ка крајевима, у свим смјеровима, све док тијесто не буде готово провидно. Кору попрскајте отопљеним али прохлађеним путером, на страни са које се савија штрудла посипајте мало презли, па преко њих распоредите половину надјева (надјев не премазујете по цијелој кори). Помоћу столњака заролајте тесто у штрудлу и пажљиво је пребаците на намашћен плех. Исто урадите са другом половином тијеста и надева. Штрудле прије печења премажите са мало уља и пеците на 200 степени 30-35 минута. Печену је оставите да се мало охлади, па је поспите шећером у праху и служите.

Чизкејк у нијансама

Потребно је:

– 200-250 г кекса за мљевење

– 100 г путера

– 1,5 шоља боровница

– 300 г крем-сира

– 2 грчка јогурта од по 150 г

– 500 мл слатке павлаке

– 7 кашика шећера у праху

– 2 кашике желатина

– сок лимете или лимуна

Кекс самељите и помјешајте са омекшалим или отопљеним путером, па га сипајте и притисните на дно калупа, а потом ставите у фрижидер. Желатин подијелите у 2 шољице, у сваку додајте по 2 кашике хладне воде, размутите и оставите са стране. Боровнице и 3 кашике шећера загрејте 2-3 минута водећи рачуна да се боровнице не распадну. Крем-сир, јогурт и 400 мл слатке павлаке помешајте са 4 кашике шећера и соком лимете. Остатак павлаке загрејте до кључања. Набубрели желатин из једне шољице ставите у боровнице и мијешајте док се не отопи. Желатин из друге шољице ставите у загрејану слатку павлаку и мијешајте, а кад се отопи помешајте са смесом од сира. Затим смесу од сира подијелите у 3 чиније. У једну додајте све боровнице и отприлике пола њиховог сока. У другу додајте другу половину сока, а трећа нека остане бела. Креме на подлогу од кекса слажите од најтамније до најсветлије. Готов колач ставите 5 минута у замрзивач да се добро стегне, а после у фрижидер. По жељи последњи слој можете да премажете и обичним шлагом.

Извор: Вечерње Новости

The post Византијско плаво пуно витамина appeared first on ИН4С.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here