Насловна Поглед Ветон Сурои: Српска војска ће за 10 година командовати косовском*

Ветон Сурои: Српска војска ће за 10 година командовати косовском*

0
veton-suroi
Ветон Сурои; фото: a1on.mk

Косовски* публициста Ветон Сурои каже да дијалог под покровитељством ЕУ и Федерике Могерини није успио и да је клинички мртав, а као рјешење за односе Београда и Приштине предлаже да се цио регион заложи за долазак Фоксвагена у Србију, јер би од тога сви имали користи, преноси Тањуг.

Проблем није могуће ријешити на начин на који то чини Федерика Могерини, тврди Сурои, што, како је рекао потвђује и чињеница да су „Србија и Косово* након 17 година преговора постигли споразум о ’сакривању таблица‘, који није заживио јер МУП није расписао тендер за стикере којим би се на прелазима на возилима прекривала државна обиљежја“.

Увјерен је да би интерес Косова* требало да буде Србија као јака и богата држава, држава радосних људи, којој је отворен пут ка трансформацији. „Ако је Србија ратно расположена, то није проблем само за њу, за нас већ и за цио регион“, рекао је Сурои и додао да би и Србија требало тако исто да размишља кад је ријеч о Косову*.

W3Schools

„Зато, замислите да Србија жели Фолксваген, и да је подржавају сви у региону… да Фолксваген користи све наше ресурсе… да се барем један дио производи на Косову*, то би било рјешење“, рекао је Сурои на скупу „Нова парадигма за Косово* и Србију“ у организацији Форума за етничке односе.

Он је додао и да Фолксваген сигурно неће доћи тамо гдје постоје границе и гдје конфликт није завршен. „Модел Фолксвагена је супротан ономе који спроводи Могеринијева и који не даје рјешења“, рекао је Сурои и подсјетио да би исто тако тербало гледати и на Трепчу и на Газиводе.

По ријечима овог аналитичара, обје стране морају мислити на улагања, на запошљавања, јер тако води пут до помирења. Сурои је додао да је исто и са војском и оружаним снагама, те да ће за 10 година српска и косовска* војска бити у истим мировним мисијама, а да ће српска због више искуства командовати косовском*.

Јањић и Сурои; фото: Танјуг

Он је упитао и зашто се уз појам „постизање мира“ везују ријечи компромис, болно, паклено тешко, а не лијепа будућност… Пришитнски публициста је на скупу говорио и о идеји разграничења која је, по његовј оцјени, „сулуда“.

„Ту бисмо могли да кажемо већа дара него мјера, а то није могуће“, рекао је Сурои и додао да свака прича о подјели буди клик у главама људи да ће се десити нешто лоше што смо доживјели распадом СФРЈ. Такође, навео је да „српски мит“ не би био одржив ако би Србија добила само Лепосавић и Зубин Поток.

Сурои је на скупу у Београду говорио на српском, како је рекао, једом од три званична језика на Косову*, а и зато што албански још није у фази „говори албански да те цио свијет разумије“, те упозорио да два народа и даље говоре језиком недовршеног конфликта. Према његовим ријечима, проблем је и што се будућност гради на амнезији, али и што још није расвијетљена судбина несталих.

Извор: Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here