Naslovna Izdvojeno Velika čeka Rastodera 28. jula: Sinonim za srpsko stradanje

Velika čeka Rastodera 28. jula: Sinonim za srpsko stradanje

0
Crkva u Velici

Piše: Ivan Milošević

Rifat Rastoder iz Foruma Bošnjaka ocjenio je da je 11. jul značajan datum u istoriji i da bi ga valjalo uvrstiti u značajne datume državnog kalendara, što bi podrazumijevalo njegovo zvanično obilježavanje. Uz to je dodao i da je stradanje njegovih sunarodnika u Srebrenici toga dana simbol tragedije i rata od 1991. do 2001. godine i da sve što se devedesetih godina dešavalo u tom gradu ne treba zaboraviti, kako se nešto slično ne bi ponovilo.

Svaki zločin, naravno, treba razjasniti, osuditi i otkriti one koji su ga počinili i sa te strane ne treba zamjeriti Rastoderu što želi da obilježava 11. jul. Međutim, ovako kako je sve to rekao Rastoder, neki zalutali radoznali čitalac bi mogao pomisliti da je to jedini zločin koji se desio krajem devedesetih i da drugih nije ni bilo.A svi znamo da jeste, ali o tome evo skoro tri decenije nakon završetka rata u Bosni od Bošnjaka i muslimana niko ni slovo da zucne.

W3Schools

Ali, nećemo o tim ranama koje još uvijek nijesu zacijelile i previše su osjetljive za bilo kakvo komentarisanje, ali moramo nakon Rastoderovih zahtjeva i mi da postavimo jedan zahtjev, a to je i da 28. jul postane značajan datum u našoj istoriji i da i o njemu moramo da povedemo računa. Ukoliko ima nekoga ko ne zna šta se 28. jula 1944. godine u Velici podsjetićemo da su toga dana pripadnici zloglasne nacističke SS jedinice „Princ Eugen“, potpomognuti sa muslimanskim ekstremistima iz jedinice „Skenderbeg“ iz sjeveroistočnih dijelova Crne Gore i Kosmeta počinili veliki zločin. Ubijeno je najmanje 500 stanovnika ovog planinskog sela, od čega je bilo 118 djece mlađe od 12 godina.

Ovaj zločin je imao genocidne razmjere, jer broj stradalih u ovom Veličkom pokolju 1944. i broj stanovnika sela Velika, nedvosmisleno govori da su zlikovci imali plan da ovo selo totalno unište i istrebe srpski (pravoslavni) živalj iz njega. Po nekim istporičarima i istraživačima Velika zbog ovog užasnog pokolja nosi  neslavnu titulu jednog od najstradalnijeg sela u Evropi za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Ukoliko Rastoder stvarno misli da osudi sve zločine onda bi 28. jula trebalo da se pojavi u Velici i oda poštu nastradalim Srbima u tom selu koje su u nesrećnom građanskom ratu, pored ostalih, ubili njegovi sunarodnici. Mislim da Srbima ne pada teško da osude svaki zločin, pa ukoliko ga urade i Srbi, ali bi bilo lijepo da vidimo da to rade i ostali.

A o kakvim žrtvama u Velici se radi ne bismo da objašnjavamo Rastoderu, jer on to sigurno dobro zna. Ukoliko ne zna, sve o tome nalazi se na sajtu www.velika.me, a počučna je i knjiga „Crni vjetar“, autora Veljka Mijovića, pa svako može da prelista obimnu literaturu o svemu tome. Ne pominjemo Rastodera i ne predlažemo 28. jul za značajan datum,zbog toga što želimo da nastavimo krvavo kolo bratoubilačkog rata, nego smatramo da je i Velika jedan od sinonima tragičnog vijeka što je prošao i da je ne treba zaboraviti, kako se nešto slično ne bi ponovilo (da upotrebimo Rastoderovu današnju rečenicu).

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here