Насловна Издвојено Велика чека Растодера 28. јула: Синоним за српско страдање

Велика чека Растодера 28. јула: Синоним за српско страдање

0
Црква у Велици

Пише: Иван Милошевић

Рифат Растодер из Форума Бошњака оцјенио је да је 11. јул значајан датум у историји и да би га ваљало уврстити у значајне датуме државног календара, што би подразумијевало његово званично обиљежавање. Уз то је додао и да је страдање његових сународника у Сребреници тога дана симбол трагедије и рата од 1991. до 2001. године и да све што се деведесетих година дешавало у том граду не треба заборавити, како се нешто слично не би поновило.

Сваки злочин, наравно, треба разјаснити, осудити и открити оне који су га починили и са те стране не треба замјерити Растодеру што жели да обиљежава 11. јул. Међутим, овако како је све то рекао Растодер, неки залутали радознали читалац би могао помислити да је то једини злочин који се десио крајем деведесетих и да других није ни било.А сви знамо да јесте, али о томе ево скоро три деценије након завршетка рата у Босни од Бошњака и муслимана нико ни слово да зуцне.

W3Schools

Али, нећемо о тим ранама које још увијек нијесу зацијелиле и превише су осјетљиве за било какво коментарисање, али морамо након Растодерових захтјева и ми да поставимо један захтјев, а то је и да 28. јул постане значајан датум у нашој историји и да и о њему морамо да поведемо рачуна. Уколико има некога ко не зна шта се 28. јула 1944. године у Велици подсјетићемо да су тога дана припадници злогласне нацистичке СС јединице „Принц Еуген“, потпомогнути са муслиманским екстремистима из јединице „Скендербег“ из сјевероисточних дијелова Црне Горе и Космета починили велики злочин. Убијено је најмање 500 становника овог планинског села, од чега је било 118 дјеце млађе од 12 година.

Овај злочин је имао геноцидне размјере, јер број страдалих у овом Величком покољу 1944. и број становника села Велика, недвосмислено говори да су зликовци имали план да ово село тотално униште и истребе српски (православни) живаљ из њега. По неким истпоричарима и истраживачима Велика због овог ужасног покоља носи  неславну титулу једног од најстрадалнијег села у Европи за вријеме Другог свјетског рата.

Уколико Растодер стварно мисли да осуди све злочине онда би 28. јула требало да се појави у Велици и ода пошту настрадалим Србима у том селу које су у несрећном грађанском рату, поред осталих, убили његови сународници. Мислим да Србима не пада тешко да осуде сваки злочин, па уколико га ураде и Срби, али би било лијепо да видимо да то раде и остали.

А о каквим жртвама у Велици се ради не бисмо да објашњавамо Растодеру, јер он то сигурно добро зна. Уколико не зна, све о томе налази се на сајту www.velika.me, а почучна је и књига „Црни вјетар“, аутора Вељка Мијовића, па свако може да прелиста обимну литературу о свему томе. Не помињемо Растодера и не предлажемо 28. јул за значајан датум,због тога што желимо да наставимо крваво коло братоубилачког рата, него сматрамо да је и Велика један од синонима трагичног вијека што је прошао и да је не треба заборавити, како се нешто слично не би поновило (да употребимо Растодерову данашњу реченицу).

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here