Насловна Политика УРА Котор: Данашња сједница показала сво лицемјерје политике которскога ДПС-а

УРА Котор: Данашња сједница показала сво лицемјерје политике которскога ДПС-а

0
Адела Барба, УРА

Данашња сједница Скупштине општине Котор показала је у пракси како изгледа лицемјерна и дволична политика ДПС-а, његових сателита и бивше одборнице СДП-а Бруне Лочнаревић, поручили су данас из которског одбора УРЕ.

Они напомињу да је одборница ове партије у Котору, Адела Барба још у мају ове године тражила хитно сазивање сједнице СО Котор са 7 тачака дневног реда са циљем да се одблокира рад Општине.

Сада нова нелегитимна већина усваја 4 од 7 одлука које смо ми у мају предложили. Тада није било ни жеље ни воље да се то уради, већ је било важније да се продуби политичка криза, спроведе политичка корупција и грубо измијени изборна воља грађана. Актуелна нелегитимна већина у Котору показала је данас по ко зна који пут да су им фотеље и лични интереси важнији од интереса грађана и општине. Нема ниједног рационалног објашњена због чега ове одлуке нису усвојене још прије пола године, нити оправдања како за актуелну нелегитимну већину тако ни за већину наших некадашњих коалиционих партнера”, поручила је Барба.

W3Schools

Она напомиње да су одборници ДПС-а и његових сателита, потпомогнути Бруном Лончаревић данас гласали за исте одлуке и документа која су одбијали мјесецима.

Посебно је занимљив однос бивше одборнице СДП-а која је у децембру прошле године одбила да гласа готово идентична документа за која је сада дигла руку. Данашања сједница которског парламента само је потврдила да је претходна власт у Котору водила рационалну и одговорну економску и фискалну политику чему су највише допринијели кадрови УРЕ”, указује Барба.

Она каже да се то најбоље види из усвојеног Буџета општине за 2019. годину који је планиран на износ од 20.6 милиона ЕУР.

Нова нелегитимна већина је на наш приједлог Буџета реаговала са 6 амадмана. Претворено у бројке тражили су измјене и допуне буџета у укупном износу од око 130 000 ЕУР. Ако узмемо у озбир да је буџет планиран на 20,6 милиона онда видимо да се приговори и измјене које је предложила нова нелегитимна већина односе на непуних 1% или прецизније 0.6%. То је најбоља потврда рационалне и одговорне економске политике претходне власти, јер је нова већина преписала 99,4 процента из нашег приједлога Буџета општине за 2019. годину. Ово је најбоља потврда доброг рада кадрова УРЕ који су били задужени ресорно за финансије и културу”, сматра Адела Барба.

Поручује да которску УРУ послије данашње сједнице СО Котор највише забрињава што нова градска власт на челу са ДПС-ом наставља са неодговрним односом према култури и организацијама од посебног значаја за град.

То се најбоље види из Амандмана ИИ на предложени Буџет општине гдје је нова већина изгласала да се избрише 40 000 ЕУР планираних за Бокељску морнарицу. Имајућу у виду значај Бокељске морнарице и активности везане за кандидатуру за листу УНЕСКО претходна власт је предложила да се 40 000 додијели Бокељској морнарици у циљу промоције културног насљеђа. Бокељска морнарица је први кандидат Црне Горе за Унескову листу у области нематеријалног насљеђа, а о кандидатури биће одлучено током ове године. Јасно нам је да нову нелегитимну већину занимају само функције и лични интереси, али култура мора бити изнад политике и политичких разлика”, истиче Барба

На крају одборница УРЕ Адела Барба пита актуелну и привремену власт да ли ће, имајући у виду амандман на Буџет Бокељска морнарица остати без средстава.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here