Насловна Мозаик Упознајте дјевојчицу по којој је настао лик Алисе у земљи чуда

Упознајте дјевојчицу по којој је настао лик Алисе у земљи чуда

0

Писац Луис Керол, лик Алисе створио је инспирисан стварном девојчицом, Алис Лидел, коју је упознао као трогодишњу дјевојчицу.

Луис, коме је право име Чарлс Доџсон, у то вријеме имао је 24 године, студирао је математику и бавио се фотографијом.

Нарочито је волио да фотографише дјецу, а будући да су се на његовим фотографијама налазиле девојчице, често без одјеће, за њега се годинама вежу контроверзе и нагађања да је био прикривени педофил. Ове тврдње међутим, никада нису доказане.

Алис Лидел упознао је у априлу 1856. године док се са сестрама играла у башти. Њен отац га је убрзо позвао да направи фотографије породице и тако је почело дуготрајно пријатељство.

Касније је често фотографисао Алис и њене сестре, а у свом студију је држао много дечје одеће за пресвлачење у разне ликове, као и бројне забавне игре за њих.

Прича о Алиси у земљи чуда настала је приликом једне вожње бродом у јулу 1862. године, када је Алис и њеним сестрама, Идит и Лорин, испричао причу пуну необичних ликова, а као главног јунака ставио је десетогодишњу Алису.

Иако ово није био први пут да им приповједа причу, Алис га је замолила да је сада запише, што је он и учинио. Двије године касније за Божић јој је поклонио роман, украшен илустрацијама.

Луис је био близак са цијелом породицом Лидел, али му је миљеница била Алис. Њихов однос био је предмет многих нагађања, преноси Индекс.хр.

До прекида односа између Лидела и Доџсона дошло је на љето 1863. године.

Лиделови никада нису отворено говорили о томе, а странице из Доџсоновог дневника које се односе на то раздобље су мистериозно нестале. Након његове смрти неко их је једноставно исјекао.

фото: Профимедиа

Неки биографи су нагађали да је до раздора дошло након што је Доџсон пожелио да ожени 11-годишњу Алис, док су други нагађали да се у њега заљубила Алисина старија сестра Лорина, па су га родитељи отјерали како би се избегао скандал.

Следеће године је дошло до помирења са родитељима, али никада му више није било дозвољено да се дружи са дјецом.

Његово интересовање за девојчице било је познато, али за то доба није био толико неуобичајено, јер су разголићена дјеца била чест мотив, као на разгледницама, на примјер, а то се није доживљавало у сексуалном контексту, већ су се такве фотографије сматрале сликом невиности.

Прије неколико година појавило се Доџсоново писмо, насловљено на „драгу госпођицу Лидел“, написано само три године прије Алисине удаје.

Он је у писму одговарао на коментаре упућене њему, између „госпођице Лидел“ и њене пријатељице, које му је пренела трећа особа.

У писму каже да су његове ријечи, како воли децу, погрешно схваћене.

The post Упознајте дјевојчицу по којој је настао лик Алисе у земљи чуда appeared first on ИН4С.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here