Naslovna Izdvojeno Umirući pojede jorgan

Umirući pojede jorgan

0
zatvor, spomenik,Nesporazumi, posluga, Policija, hunta,Zeta, svjedoci, Milo, , Ne, smeće
Bećir Vuković

Bećir Vuković

U Crnoj Gori niko ne kupuje novine. Zašto da ih kupuje, kad u njima ništa nema. Davno je rečeno da su čitulje jedino ‘istinite’ u crnogorskim novinama.

Bivši čitalac novina prolazi pored trafika, ko pored turskog groblja. Politički uškopljen, izmrkan, rasamaren, izgubio je taj nagon i interesovanje. Vijesti su samo puka pratnja vlasti ili poluskriveno pranje prljavog veša sorošoidnog nakota.

W3Schools

Rečeno je da (ne)učestvovanje u politici, isto je što i (sa)učestvovanje. Nije li lajtmotiv svake diktature učestvovati. Ako je tako, onda ovdašnje vijesti nijesu vijesti. Takvo društvo nije kadro da pravu vijest isprati, konzumira – svari. Zato niko i ne kupuje novine, osim, za neku naročitu upotrebu seronja po katunima, i vrtačama. Seljober piše – seronja briše. I, čim podladi – pokrije se jorganom.

Crnogorac na samrti (prije nego pojede jorgan), trebalo bi, kao poslednju volju, testamentom da zabrani svoju čitulju u novinama. Da po bukoviku, i sjenokosima, ne brišu dupe s njim. Još da im i plati. Tako bi, napokon, u CG, novine i sasvim prestale da izlaze.

Ovdje su svi makijavelisti bez ikakvog znanja. I znaju i ne znaju da je 2 + 2 jednako 4. Šta vredi znanje koje igra ulogu i neznanja. U obadva slučaja rezultat je 4, ali, pustimo institucije da rade svoj posao. Da svi učestvujemo u strahu. I, drhtanju.

Zato se bez griže savjesti svake noći i zavlačimo pod svoj upišani jorgan. Do proleća, poješćemo ga.

Na Buljarici, biće uspješan koncert ako polome sve stolice, ako se popije 100 000 boca piva, ako komunalno pokupi hrpe špriceva i igala narkomana. Usmrđeli, živi leševi, pederi i narkomani, razvlačiće se kroz ševar. Ko pominje kulturu, muziku, koju masku. Samo je važan profit nekog ubice – dilera. Novinaru je, ranije, u redakciji, napisan tekst.

U doba inkvizicije ubica je bio na sceni, sada je iza scene.

Droga mu ubila dijete, a, otac (idiot), nikad neće napustiti tu ubilačku ideologiju. Izgubio i ono čime se zaklinjao, i opet se zavlači pod jorgan. Dok pojede jorgan, biće uz skut ubice. Zaklinjaće se – želje mi jedinca – ali glasaće njegovog ubicu.

Samo jednom se zagrize ta ideologija, kao edemska jabuka, i stvar je završena za vjeki vjekov. Ugriz jabuke postao je planetarni znak. Ko ima ajfon sa zagriženom jabukom, taj pripada novom svetskom neporetku.

Licemer, kao onaj Demokrata, kad ga pitaju kojim jezikom govori, ne kaže da ne zna kojim jezikom govori, ali ne govori onim kojim pokušava da (ne)odgovori. Čitaoci (ne)znaju na koga mislim. Uz njega su mediji.

Vijest o nekom zločinu pokrene zdravu javnost, naročito kad su u pitanju zločini sa političkim znakom. U Crnoj Gori, političkoj krečani, nikakvi leševi, mutne vode, nikakvo političko smeće – svjedoci, nikakvi montirani državni udari, nikakve vijesti o spremanju likvidacije političkih protivnika, nije dovoljan razlog da se ne zavučemo pod jorgan.

Umirući, poješće pola jorgana, ali neće se obući, obuti, pritegnuti kaiš, izaći na terasu, i zauuurlati.

Svaku vijest unište seljoberi, prodati pa preprodati, građanska ološ, pederi, poltroni – samo bi se kompromitovali kad bi nastavili sa nabrajanjem. Ali, ovdje se više niko ne može ni iskompromitovati budući da su – pošteni, koji bi se u normalnom svijetu još mogli iskompromitovati – proglašeni svučenim budalama.

Budalo, često čujemo da neko kaže baš onome kome dobro misli. E, budalo, i zavuče se pod jorgan. I, pokrije se po glavi.

Šta znači tražiti istinu u društvu u kojem ste zatočeni. Ništa, jer već sjutra afera će proći kozmetički tretman, i do noći izblijedi ko krpa na plotu. I, opet se zavuče pod jorgan. Do proljeća, poješće i jastuk.

Kad bi noćas na Blažovom mostu nekoga nabili na kolac, i svi mediji prenijeli vijest o ubistvu (isključuje se samoubistvo), i to bi prepričali do noći. Profile, koje sretate niz ulice, po terasama, samouslugama, skupštinama, nikakva vijest ne može stići.

Opet, bez imalo stida, ko potonja skotina – zavuče se pod uštavljeni jorgan.

Šta je ostalo od naroda koji je kolijevke tesao vrhovima od handžara, sriče pjesmu potonji zaludnik po Brdima.

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here