Насловна Колумне Уједињени у протесту

Уједињени у протесту

0
protesti
Угледајмо се на Парижане – ујединимо се у протесту

Пише: Сибин

„Слобода је грађанска дужност“ Филип-Лаку Лабарт

То што живимо у 21. вијеку, дакле, технолошку димензију реалности, никако не значи да се протест – заметак револуције – може водити онлајн! Нити да се из куће да конзумирати реалност, тај par excellence политички садржај.

У свему самостални Грци, „који су довољни свакој цивилизацији“ (Фуко), знали су да Ријеч потребује свој Трг. Управо је Трг претеча Академије!

Захваљујући томе што је Сократу брак био гњаважа, а домаћинство нешто у чему се није проналазио, добили смо филозофа „скитача“, који је Атинским улицама упражњавао полемике о – слободи, суштини, добру, мисији човјека на земљи. Тако да отуд дознајемо: полемика мора бити јавна, што подразумијева некакав скуп.

Париз наставља своје – улично уједињење у слободи… Цијена горива је само један у низу повода да би се пробудиле демонстрације „жути прслуци“, који су, иначе, униформа комуналаца и путара, флуросцентна фурија преплавила Јелисејска поља, дочепала се Тријумфалне капије, и поручила да је – Доста.

Доста неолибералног механизма, тог великог полицајца који је кренуо да хапси идеју демократије! Доста тираније и новог концепта робовласништва! Доста експлоатације и понижавања радника! Доста корумпираног социјализма чији леш черупају корпорације и надмоћне фамилије! Доста више бахате самовоље сваке власти која се – одљуђује од свог народа! Доста више новог свјетског поретка који тргује ратовима!

Доста више дискурса о слободи који је производ чистог салонизма! Доста више политике која је прерасла у форму насиља! Доста са тоталитаризмом који се спроводи кроз надзирање које је већ кажњавање! Доста са актуелизацијом глобалне лажи! Доста са капиталистичким устројством у коме је Новац – Бог! Доста више са идеологијом према којој је појам Слободе друга страна Утопије!

Све је то разлог зашто се у политику враћа Јанус Варуфакис, који је са Срећком Хорватом један од оснивача покрета DiEM25, чији је потписник, први члан из ЦГ…

Заиста: једно друштво је савремено тек и само уколико је слободно! Уосталом, на томе се, ваљда, заснива Западни модел живљења.

„Све се догађа тамо, споља“ – поручује Сартр, један од побуњених шетача који је `68-сме предводио демонстранте који су Европу враћале њеним – путевима слободе.

Сад имамо више него велики разлог да се угледамо на Парижане! Није ли то величанствено, као што је свакако историјски? Будимо дио Европе.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here