Naslovna Društvo Udruženje Moračana „Svetigora“: Dalje ruke od Sinjavine, arogantne štetočine

Udruženje Moračana „Svetigora“: Dalje ruke od Sinjavine, arogantne štetočine

0
Moračani odlučni da odbrane Sinjavinu

Udruženje Moračana „Svetigora“, od svog osnivanja, prije bezmalo dvije decenije, prepoznato je po istinskom zalaganju za zaštitu i unapređenje prirodne i kulturne baštine, ne samo na prostoru Gornje i Donje Morače, već i cijele Crne Gore. I sada, kada zabrinutost za sudbinu Sinjavine, jedne od naših najljepših planina, raste – Moračani su sa svoje nedavne Skupštine održane kod Moračkog hrama, uputili glas protesta protiv njenog devastiranja i militarizacije.

Iz udruženja „Svetigora“ su istakli da pozdravljaju i snažno podržavaju napore prijatelja iz Udruženja Bjelopavloća „Bijeli Pavle“, Crkvene opštine Danilovgrad, Udruženja ,,Sačuvajmo Sinjavinu“, Udruželja stočara „Bjelopavlićka Sinjavina“, Planinarskog društva „Prekornica“ i ogromnog broja građana opština Kolašin, Mojkovac, Žabnjak, Šavnik, Danilovgrad i Bijelo Polje, protiv namjere Vlade Crne Gore da gotovo četvrtinu teritorije Sinjavine pretvori u vojni poligon i vježbalište, odnosno vojnu bazu.

„Time bi Sinjavina izgubila ona svojstva i čari koje je vjekovima krase, drastično bi bila ugrožena životna sredina i prava svih ljudi koji su čuvali Sinjavinu, ali i koristili, njene blagodeti. Posebno bi bila uskraćena stečena prava brojnih građana pomentih opština, koji izdižu na katune Sinjavine. Niko nema pravo, pa ni Vlada Crne Gore i njeni resori, da donosi odluke koje su u direktnoj suprotnosti sa interesima i pravima građana i da ugrožava njihovne vjekovne katune i drevne običaje izdizanja na planine, i da vojnim dejstvima i otpadom zagađuje do sada netaknutu, prekrasnu prirodu Sinjavine“, istakli su.

W3Schools

Predstavnici Moračana biće na protestu ispred crkve Ružice na Sinjavini u nedjelju 19.maja. Na taj način, zajedno sa ostalim građanima, uputiće i jasan zahtjev nadležnim da odustanu od gradnje baza i poligona, te da vladini vojni činovnici prestanu sa arogantnim i iritirajućim izjavama i ponašanjem!

„Sinjavina je opšte dobro svih“, zaključili su.

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here