Насловна Друштво Удружење Морачана „Светигора“: Даље руке од Сињавине, арогантне штеточине

Удружење Морачана „Светигора“: Даље руке од Сињавине, арогантне штеточине

0
Морачани одлучни да одбране Сињавину

Удружење Морачана „Светигора“, од свог оснивања, прије безмало двије деценије, препознато је по истинском залагању за заштиту и унапређење природне и културне баштине, не само на простору Горње и Доње Мораче, већ и цијеле Црне Горе. И сада, када забринутост за судбину Сињавине, једне од наших најљепших планина, расте – Морачани су са своје недавне Скупштине одржане код Морачког храма, упутили глас протеста против њеног девастирања и милитаризације.

Из удружења „Светигора“ су истакли да поздрављају и снажно подржавају напоре пријатеља из Удружења Бјелопавлоћа „Бијели Павле“, Црквене општине Даниловград, Удружења ,,Сачувајмо Сињавину“, Удружеља сточара „Бјелопавлићка Сињавина“, Планинарског друштва „Прекорница“ и огромног броја грађана општина Колашин, Мојковац, Жабњак, Шавник, Даниловград и Бијело Поље, против намјере Владе Црне Горе да готово четвртину територије Сињавине претвори у војни полигон и вјежбалиште, односно војну базу.

„Тиме би Сињавина изгубила она својства и чари које је вјековима красе, драстично би била угрожена животна средина и права свих људи који су чували Сињавину, али и користили, њене благодети. Посебно би била ускраћена стечена права бројних грађана поментих општина, који издижу на катуне Сињавине. Нико нема право, па ни Влада Црне Горе и њени ресори, да доноси одлуке које су у директној супротности са интересима и правима грађана и да угрожава њиховне вјековне катуне и древне обичаје издизања на планине, и да војним дејствима и отпадом загађује до сада нетакнуту, прекрасну природу Сињавине“, истакли су.

W3Schools

Представници Морачана биће на протесту испред цркве Ружице на Сињавини у недјељу 19.маја. На тај начин, заједно са осталим грађанима, упутиће и јасан захтјев надлежним да одустану од градње база и полигона, те да владини војни чиновници престану са арогантним и иритирајућим изјавама и понашањем!

„Сињавина је опште добро свих“, закључили су.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here