Насловна Друштво Убијене роде са Марезе, ЦЗИП подноси кривичну пријаву против НН лица

Убијене роде са Марезе, ЦЗИП подноси кривичну пријаву против НН лица

0
Перко и Перка успијевају да преживе у ЦГ, бар засад; фото: rs.n1info.com

Центар за заштиту и проучавање птица (ЦЗИП) поднијеће кривичну пријаву против НН лица због убиства двије одрасле јединке рода, које су са три птића гнијездиле на Марези.

Из те организације „Вијестима“ су казали да су у понедјељак вече добили дојаву да је неименовани мушкарац убио родитеље рода, врсте која је у Црној Гори заштићена од 1981.

„Одмах по дојави били смо на лицу мјеста и око 22.00 сата претражили локацију. Нашли смо три птића на гнијезду, али не и родитеље. Јутрос смо од 4.30 тамо, три младунца и даље чекају родитеље. Како родитеља и даље нема, са сигурношћу можемо да тврдимо да је половина гнијездеће популације рода у Црној Гори убијена из хира“, казао је Бојан Зековић из ЦЗИП-а.

W3Schools

Пар гнијездећих рода са Марезе на тој локацији борави од почетка љета. До тада, једине роде које су гнијездиле у Црној Гори су Перка и Перко, роде из Полимске улице у Беранама.

Зековић је казао да је питање шта ће бити са младима убијеног пара.

„Питање је да ли ће умјети да се хране и скупе енергију за њихов напоран пут ка Африци. Два птића су јутрос одлетјела из гнијезда, трећи је потпуно осуђен на смрт ако не буде способан да сам тражи храну. Птића су јутрос нахраниле колеге из Црногорског друштва еколога, али то је већ одрасла јединка која се плаши људи“, рекао је Зековић.

Орнитолог Дарко Савељић на Фејсбук профилу објавио је поруку о родама, у којој наводи да је та врста птице у причама свих нација позитиван лик.

„Рода доноси срећу, доноси дјецу, најављује прољеће. Пуцати у роду је – пуцати у амајлију. Ипак, неки грађанин ове земље убио је оба родитеља ових птица. Другом пару рода у Црној Гори, на Марези. Имао сам досад комуникацију са дипломатама, са стотинама странаца који су радили или као туристи боравили у Црној Гори. И све оно што су ми рекли о нама као нацији, случај ових несрећних родитеља рода потврђује да је – истина“, написао је Савељић.

Додао је и да га је срамота због страдања тих птица.

„Драге роде, примите мој израз дубоког стида. Пошто ће, ако преживе, ваши родићи ускоро кренути ка Африци, нек ми јаве могу ли ја да вратим овај црногорски пасош и да узмем било који други, јер нећу припадност нацији која убија роде, фламингосе и пеликане“, написао је он.

У току протекле године у Црној Гори су убијени и један суп и пеликан. Да су птице убијене из ватреног оружја, како су тада казали из ЦЗИП-а, потврдили су снимци рентгена, наводе Вијести.

Из ЦЗИП-а немају дилему да је и у случају рода са Марезе у питању убиство.

„Да оба родитеља нестану за један дан – то је баш тешко“, поручили су из те организације.

Иако сумњају у позитиван исход након подношења пријаве, кажу да то ипак чине, јер је то њихова обавеза као организације за заштиту птица.

Упутили су и позив свима који имају било какву информацију о убиству рода на Марези, да им се јаве.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here