Насловна Издвојено У се и у своје кљусе

У се и у своје кљусе

0
spomenik,Nesporazumi, posluga, Policija, hunta,Zeta, svjedoci, Milo, , Ne, smeće
Бећир Вуковић

Пише: Бећир Вуковић

Ове двије реченице нисам написао прексиноћ, него и прије мјесец дана, и чекао сам час, кад ћу кликнути мишем, и пустити их низ улицу.

1. „Ниједна чаша што се пије, ниједна тробојка што се вије, наша није“, пјевао је, скрхани, Црњански. И на протестима, било која застава да се вије, или не вије, ниједна наша није. Овдје се, у нашој Страдији, никад ништа није радило, у корист Срба. Зато, отворимо четверо очи.

W3Schools

2. Зашто протести нијесу почели зато, што се у монтираном поступку, афери „Државни удар“ суди – српским лидерима – Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу.

Ову другу реченицу, која ми подгријава гнев, морао сам! објавити одмах – на почетку протеста – али, ову прву, знао сам то, да сам објавио, учинио бих услугу онима који не заслужују никакву пажњу. Сваки пут кад сам, додуше, невољно обилазио протесте, буктало је у мени питање – зашто, прије свега, протести нису усмјерени против монтираног судског процеса српским лидерима. Зар то није био прави разлог за протесте, па, сви остали… Укључујући и коверте, и афере снимак, и све ловорике и лоповлуке, и борове и чемпрсе, и базене по Медитерану, и сатове, и ђинђуве, ректорке, и коректорке, и све похаре, како воли да каже тамо један, и тако даље

Тако, ова фарса од протеста, лагано копни испод фасада; остало је само да, по квартовима, и парковима, препадају жене са трубама, мегафонима, и пиштаљкама. Чак више и од полиције, организатор се бринуо о миру на протестима. Шта рећи без – какви јади. Ваљда се највише брине о циљевима, па потом, поразмисли и о начинима, и средствима. И, парама. Куд си кренуо, драговићу, само са грлом, у јагоде. Али, ето, напокон, радикализовали су протесте – пиштаљкама.

Вазда, на вријеме, стигну и оне ‘репате приче’, како се неко из полицијских структура, дакле служби, удби, и томе слично, увалио у ту, и ту – политичку структуру. И, ових дана, народом звеца таква – скотна прича – о организаторима протеста. Лично, ако је то важно, увијек сам у луку заобилазио сличне приче, али, оне сачекају на свакој раскрсници, сваком семафору, у сваком таксију.

Па, ипак, нијесам пречуо, али и ДК – је рекао, да у Организационом одбору протеста, постоје, и, убачени елементи. Од кога убачени, не треба трошити карактере. Народ, из очајања, почешће, скује синоним за решење таквих сумњи. Ево једне посвудашње ироније: са оваквим протестима, најбоље се могао амортизовати – ковертирати афера „Коверат“. Од почетка, бјежао сам од таквог размишљања, али, баш у том правцу, од извора води један путић.

Пратећи процес протеста – са дистанце али довољно пажљиво – прво, под а), физички ме зауставио непотписани ултиматум Опозицији од стране Одбора протеста – зауставило ме условљавање! Зауставило, као што зауставе закључана врата. Заиста, био сам затечен дрскошћу услова, као да су их састављали колумнисти „Вијести“.

Елем, у почетку, ко је могао повјеровати да су, у Народну странку, били убачени многи Удбини синови. И, не само то, него да је, чак, Удба и основала Народну странку. Није, наиме, овом потписнику да нагађа, али послије свега, и свакаквих искустава, морате се окренути за собом. Осмотримо данашње посланичке клубове. То је, чиста рециклажа разних странака. Ко их је исецкао ко лук. Ономад, формиран је нови посланички клуб: напустили су једну коалицију, да би формирали другу коалицију. И шта онда очекујете без – репате приче. Послије свега, тешко се усудити ишта народу замјерити, а не срести се очи у очи.

Од тренутка условљавања опозиције од стране Организатора протеста, није требало писати никакве есеје, нити више икоме ишта објашњати. Послије условљавања Опозиције, још услове непотписати – намах се разведрило изнад Горе Чарне.

Још кад се на трећим протестима заљуљала велика маса, и кад је организатор обмануо народ у вези неразилажења са Трга, практично, народ је – дигао ноге од протеста. Све у свему, све му је било јасно. Макар је Србима било јасно. Овај пут, није било касно.

Додамо ли и одлагање протеста у суботу, имамо заокружену причу, односно, намјеру.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here