Naslovna Izdvojeno U Igalu proslavljeno Preobraženje: Otvorimo srca prijateljima, ali i neprijateljima

U Igalu proslavljeno Preobraženje: Otvorimo srca prijateljima, ali i neprijateljima

0
Preobraženje u Igalu

I ove godine se vjerujući pravoslavni narod okupio kod crkve Svetog Preobraženja u Igalu, da proslavi hramovnu slavu i jedan od važnih događaja iz života Isusa Hrista. U prisustvu velikog broja vjernika iz Herceg Novog i Boke, kao i turista, poslije svete liturgije i litije, tradicionalno je osvećen novi rod grožđa, prenosi „Radio Herceg Novi“.

Okupljenima se prigodnom besjedom obratio protojerej stavrofor Stanislav Durić, poručivši da nam ovaj događaj otkriva sliku vremena kada Bogočovjek, dobro znajući kakav mu ovosvjetski život predstoji, nastoji da i svoje učenike pripremi za sve ono što će se desiti.

– On koji ne živi samo u sadašnjosti i prošlosti, kao što to čini većina ljudi, nego živi u svim vremenima i vječnosti, on se suočava sa činjenicom da su apostoli, kojima je okružen, ipak samo ljudi. Sa onim ko je prvi povjerovao u njegovu božju suštinu, sa apostolom Petrom, razmjeniće Isus Hristos čak i vrlo neprijatne riječi, ali riječi koje otrježnjuju. Da bi ono ljudsko u svojim učenicima što više približio bogočovječanskom načelu, odabrao Petra, Jakova i Jovana kao apostole koji vjeruju, ali na ljudski način, a to znači uz mnogo nedumica i slabosti. Izveo ih je jedne noći na goru Tavor da bi im pokazao čudo Božje, zbog kojeg bi i oni sami mogli da preokrenu svoju ljudsku pamet i oslobode se pogubne sumnje. To čudo bilo je u znaku Preobraženja samog Bogočovjeka, njegovog pretvaranja u čisto svjetlonosno biće, koje pripada vječnosti. Isus Hristos je prikazanjem svojeg Preobraženja od Bogočovjeka do suštog Boga, pokazao kako su, i u onim višim sferama, putevi ka onostranosti Trojednog Boga takođe obilježeni Preobraženjem. Uz očenaš i oprost i mi se preobražavamo i osjećamo kao Jakov, Jovan i Petar. Svi treba da se prebražavamo, a svaka sveta liturgija je preobraženje. Otvorimo zato srca svoja za velike praznike i prema prijateljljima, ali i prema neprijateljima, svaki dan, poručio je, otac Stanislav Durić.

W3Schools

Svečanost je nastavljena trpezom ljubavi i narodnim saborom, kojem je prisustvovao i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here