Насловна Издвојено У Игалу прослављено Преображење: Отворимо срца пријатељима, али и непријатељима

У Игалу прослављено Преображење: Отворимо срца пријатељима, али и непријатељима

0
Преображење у Игалу

И ове године се вјерујући православни народ окупио код цркве Светог Преображења у Игалу, да прослави храмовну славу и један од важних догађаја из живота Исуса Христа. У присуству великог броја вјерника из Херцег Новог и Боке, као и туриста, послије свете литургије и литије, традиционално је освећен нови род грожђа, преноси „Радио Херцег Нови“.

Окупљенима се пригодном бесједом обратио протојереј ставрофор Станислав Дурић, поручивши да нам овај догађај открива слику времена када Богочовјек, добро знајући какав му овосвјетски живот предстоји, настоји да и своје ученике припреми за све оно што ће се десити.

– Он који не живи само у садашњости и прошлости, као што то чини већина људи, него живи у свим временима и вјечности, он се суочава са чињеницом да су апостоли, којима је окружен, ипак само људи. Са оним ко је први повјеровао у његову божју суштину, са апостолом Петром, размјениће Исус Христос чак и врло непријатне ријечи, али ријечи које отрјежњују. Да би оно људско у својим ученицима што више приближио богочовјечанском начелу, одабрао Петра, Јакова и Јована као апостоле који вјерују, али на људски начин, а то значи уз много недумица и слабости. Извео их је једне ноћи на гору Тавор да би им показао чудо Божје, због којег би и они сами могли да преокрену своју људску памет и ослободе се погубне сумње. То чудо било је у знаку Преображења самог Богочовјека, његовог претварања у чисто свјетлоносно биће, које припада вјечности. Исус Христос је приказањем својег Преображења од Богочовјека до суштог Бога, показао како су, и у оним вишим сферама, путеви ка оностраности Троједног Бога такође обиљежени Преображењем. Уз оченаш и опрост и ми се преображавамо и осјећамо као Јаков, Јован и Петар. Сви треба да се пребражавамо, а свака света литургија је преображење. Отворимо зато срца своја за велике празнике и према пријатељљима, али и према непријатељима, сваки дан, поручио је, отац Станислав Дурић.

W3Schools

Свечаност је настављена трпезом љубави и народним сабором, којем је присуствовао и предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here