Насловна Друштво Туристе из БиХ ни ниже цијене не могу привући у Хрватску и...

Туристе из БиХ ни ниже цијене не могу привући у Хрватску и Црну Гору

0
Јадранско море

На Хрватском и Црногорском приморју се жале да им је ова сезона много лошија од претходних, а по свему судећи и грађани БиХ се ове године одлучују за неке друге дестинације.

Вјероватно је један од разлога то што се људи радије опредијеле да у Бањалуци сједну у авион и оду у Турску, у Анталију, јер им до тамо треба сат и по времена авионом. Ове године из Бањалуке имају авион и за Атину, а лет траје сат и десет минута, тако да им је то можда једноставније„, казали су у туристичкој агенцији „Zepter Passport“ у Бањалуци.

Према њиховим ријечима, многи људи који су раније ишли у Хрватску или Црну Гору својим аутом, сада се одлуче да сједну у авион и да за нешто више од сат времена буду у Турској или Грчкој, преносе Независне новине.

W3Schools

Каква је сезона у Хрватској или Црној Гори, то не бисмо могли да процјењујемо, али оно што ми овдје видимо јесте да су путовања авионом на линијама које иду из Бањалуке заступљенија„, појаснили су у овој агенцији.

У туристичкој агенцији „City Travel“ из Сарајева казали су да је у односу на претходне године продаја аранжмана за Јадран у великом паду.

„Највише интереса има за љетовање у Турској, Египту и Тунису када је ријеч о дестинацијама с авио-превозом, а када говоримо о аутобуским аранжманима, онда је то Албанија„, казали су у овој агенцији.

У туристичкој агенцији „Sirius Travel“ из Сарајева истакли су да им хотелијери свакодневно шаљу снижене цијене, пишу Независне новине.

Једини показатељ мањег броја гостију у Хрватској и Црној Гори је што нам хотелијери сваки дан шаљу снижене цијене, што у пуној сезони није пракса„, казали су у овој агенцији.

Ипак, како додају, што се тиче грађана БиХ који путују на Хрватско или Црногорско приморје, према њиховим подацима, број је у просјеку исти као и прошле године.

Има малих промјена, али није нешто драстично. Такође, и интерес за Турску је негдје као и прошле године„, казали су у „Sirius Travel“.

Марко К. из Модриче казао је да су се он и супруга ове године одлучили да оду на љетовање у Турску.

У Бањалуци смо сјели у авион и отишли на љетовање у Анталију. То нам је било много једноставније него да се аутом возимо до Црне Горе или Хрватске и чекамо на граници при овако високим температурама и по неколико сати„, рекао је он, те додао да разлике у цијени између Турске и Хрватске нису драстичне.

Како каже, сљедеће године ће на љетовање у Грчку, јер из Бањалуке постоји и линија за Атину.

Дошло је вријеме када су људи превише заузети и изморени послом, тако да траже што једноставније начине путовања„, сматра он.

Како преносе медији, туристички радници у Црној Гори и Хрватској тврде да је стање на овим приморјима много горе него прошле године, те да сезони пријети колапс.

Навели су да су се туристи радије одлучивали за Турску, Грчку и Египат, те да је и у Хрватској и у Црној Гори ситуација идентична. Истакли су да је најбољи показатељ ових тврдњи приватни смјештај, који је, како истичу, полупразан.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here