Насловна Колумне Трема & Траума

Трема & Траума

0
карикатура: Горан Шћекић

Пише: Сибин

Миго је, у ствари, дубље посматрајући, путем своје треме дефинисао на који то начин ДПС функционише. Није згорег направити малену анализу…

Исту Мигову, дакле, инфантилизовану трему осјећа сваки други члан ове партије, и отуд се одважује на радње које отворено крше Закон, вјерујући како се путем њих доказује њему у свијетлу тоталног поданика, који је, притом, спреман на све ако је то у шефовом интересу, будући да је то један већи интерес који се, сам од себе, оправдава у времену.
Тако испада – а сад сам најдаље од иронисања и томе сл. – да је, заиста – Миго подсвијест ДПС-а! Зато му јавност ЦГ суштински није замјерила, и прописујући му улогу „изманипулисаног курира“, показала виши степен разумијевања у коме се открива моменат сажаљевања ове „политичке“ партије.

Међутим, ако је неснађени и невјешти говорник Миго производ злоупотребе па тако сам по себи иште друкчији, унеколико сензибилнији третман, то се нипошто не односи на Милутин агро Симовића, који користећи функцију министра, осуо моралну паљбу. (Милутине, мили, нећемо тако…)

И тако ти, Милутин угрубо потегао за скроз наскроз неотесаним ријечима, и атлас капитал Ди Кеја и његов начин одбране лика и дјела и некретнина, прогласио „нечасним“, те „несојским“ и атипичним за ове одвећ јуначком традицијом натопљене кршевите просторе.

Агро рурал Симовић, па ипак, овим није стао у одбрану Мига, већ шефа, и самим тим му „дискурс“ попримио више него радикалан и искључив тон неупитног ауторитета… Уколико би се, којим случајем, материјализовао у Закону, Кнежевић Душку би следила казна која би овом друштву утјерала страх у кости, још једном подвлачећи: банкар и воајер, Душко не Марковић него Кнежевић, јесте пластични примјер како ће проћи сваки онај који се дрзне да неку цркавицу стекне мимо нас, који, а то се ваљда разумије, радимо у интересу тебе, као што он тридесет година влада служећи свима, иако то неки одбијају да увиде.

У комичном покушају да се острве на свог главног инвеститора и менаџера разузданих журки, другоразредни партијски пиони сада стају у његову немогућу одбрану, и то ће, што је овдје утемељен симптом, чинити тако што ће посезати за испразним моралисањем: па ко је луд да удари на оног који штити принципе добра, врховни интерес човјека, итд?

Тако ће најмлађи партијски кадар остати згранут на аферу „Коверат“ која, заправо, поручују, удара на вриједносно биће Црне нам Горе. Те ће, брже боље, јавни сервис одмах направити дебату која ће мозгати на који начин да се медијима јасно стави до знања како се информације обликују и пласирају. Можда на начин како то чини ружичасти Беба, и онда нема грешке и све је ружичасто и морално.
(Кант негдје вели како је слуга тиранина тиранин над тиранином… Видите докле трема дотјера, а све би се рекло да је рођена из претјераног осјећања одговорности.)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here