Насловна Издвојено Тирани стижемо

Тирани стижемо

0
zatvor, spomenik,Nesporazumi, posluga, Policija, hunta,Zeta, svjedoci, Milo, , Ne, smeće
Бећир Вуковић

Бећир Вуковић

Неким народима припала је лошија страна светског поретка. Један од тих народа јесте српски народ.

Светски поредак се понаша као дефинитивни. Исто се и тирани понашају као дефинитивни избор. Ништа није логичније него да светска тиранија расте и увећава понижавања, дискриминације, рабљења свих врста, али и са друге стране сразмјерно се повећава жеља да се моћ свирепо разори. Кад дара преврши мјеру, онда се тиранин крвнички руши.

W3Schools

У сваку пору свијета, убризгана је неподношљива моћ тираније. И моћ локалног тиранина убризгана је у сваку пору. И, не зна да успори, прије него дође до тачке усијања.

Јуче је и на наша врата закуцала порука, каква, одавно, кружи свијетом. Јуче смо  доживјели – симболички шок. Посјетио нас је кадар из виртуалног свијета тероризма. Да ли тиранин тлачи и убија по Сирији или Србији, сасвим је исто;  или су то Палестинци, Вијетнамци, Сиријци или Срби, по мом схватању поруке, од јуче, нијансе нијесу битне. Срби су свуда гоњени. Гоне се и у Црној Гори. Извјесно, неки типови –  повукли су црту, преко које – неће моћи.

Сваки вид отпора тиранин назива тероризмом. Али, то је лаж. „Дух тероризма“ каже Бодријар, нешто је сасвим друго. Правилно би било читати, како се Дух брани од Тероризма. Бодријар још наводи да су тирани широм свијета створили објективне услове за бруталну одмазду.

Снимак од јуче кружи друштвеним мрежама. Колико знам, баук снимка није кружио контролисаним медијима. А то је,  опет, у духу тиранина. Тројица мушкараца (можда је било и дама, зашто не), са капуљачама, снајпером са пригушивачем, изнад крст Душана Силног. Текст, сведен, без патетике, сув, без придјева. Од цијелог текста помињем само дио – „узимају нам хљеб“. Фина музичка подлога о Царству небеском. На крају поента, и порука: Тирани, стижемо!

Слика коју смо видјели милион пута, и која нас, у пролазу, није занимала. До јуче, то бијаше слика неког далеког свијета. Од јуче, ма какав епилог овог филма био, морамо се питати да ли је и на наша врата закуцао незвани Дух, куц, куц… Тирани не могу схватити да је и виртуално – језиво реално. Ноам Чомски каже да свијетом круже само контролисане вијести о тероризму малих над моћним, али никад ни слова о тероризму моћних над малим, и немоћним. Тиранин вјерује у своју лаж.

Некад се ишло у хајдуке са брчинама, у гуњевима, и са будацима, данас имате комбинезоне, капуљаче, снајпере.

Кад тиранин зађе с оне стране политике и идеолигије, кад се све претвори у државни терор, онда се на терор одговара само терором. То нијесу пуке теорије. Није ни теорија да нијесу исто тиранин и диктатор. Сами тумачите овдашњу ситуацију.

У свакој тиранији има нешто суицидно. Ако ништа, на крају сама себе убија, прождре, докусури. То је готово природни закон. Сама себи објављује рат, сам се систем самоубија. Без дилеме, то је данашња Црна Гора: без закона, без институција, без морала, без модела. Без полиције и Удбе. Удба се рапала као „Радоје Дакић“, као „Целулоза“, као „Солана“. Полиција, она ради, тек, нешто друго. Само будале по кафанама зијевају, како је ово полицијска монтажа.

Свакодневна убиства по тротоарима, требала би да значе последицу транзиције, а типови у црним  комбинезонима који пријете тиранији, да је тероризам. Не, господо, морате се ослободити западњачке оптике. Да ли је већ касно да промијените рам.

Тиранин је будала. А будали је море до кољена.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here