Насловна Друштво Тијело Милана Радовића ће бити допремљено најкасније за десет дана

Тијело Милана Радовића ће бити допремљено најкасније за десет дана

0
Milan Radović
Милан Радовић

Предсједник Планинарског савеза Црне Горе, проф. др Драган Булатовић за ,,Побједу“ је казао да је у понедјељак уплаћен новац који су тражиле киргистанске власти, како би почели процедуру преноса тијела алпинисте Милана Радовића са планине на којој је страдао током похода, а онда и транспорт у Црну Гору.

Добили смо потврду да је уплата стигла, након чега су они покренули процедуре за транспорт тијела”, казао је Булатовић.

Новац је обезбиједио Планинарски савез Црне Горе у координацији са Планинарским клубом “Високогорци ЦГ”, Заводом за извршење кривичних санкција, гдје је Радовић био запослен и надлежним државним институцијама.

W3Schools

Његово тијело ренџери су у понедјељак спустили са висине од 5400 метара на висину базног кампа од 4200 метара, одакле хеликоптер треба да га пребаци до најближег града Каркола. Очекивали смо да ће то бити урађено у уторак, али од киргистанске стране смо добили поруку да ће то бити урађено тек данас, зависно од временских прилика. Погребно предузеће које смо ангажовали покренуло је процедуре за дозволе и остало што прати процес транспорта”, казао је Булатовић за ,,Побједу“.

Према ранијим искуствима, објашњава он, процедуре транспорта трају у просјеку од пет до десет дана, зависно од динамике вађења дозвола, резервације лета…

Реално је да у наредних 10 дана тијело Милана Радовића стигне до Београда, одакле ће бити транспортовано до Подгорице. Предузели смо све што је у нашој моћи, обезбиједили смо новац и одмах уплатили тако да ту није било никаквих проблема”, рекао је Булатовић.

Он је истакао да још није одређен датум за комеморативну сједницу, напомињући да ће јавност бити на вријеме обавијештена.

,,Побједи“ су из Министарства спољних послова казали да су од када су примили информацију о трагичној смрти црногорског планинара Милана Радовића у сталној комуникацији са надлежнима у Киргистану и свакодневно прате ситуацију како би биле благовремено спроведене неопходне процедуре за транспорт посмртних остатака у Црну Гору.

Прочитајте још:

Суђење бившим челницима ЕПЦГ почиње 5. септембра

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here