Насловна Издвојено Сви смо свједоци

Сви смо свједоци

0
spomenik, Policija, hunta, svjedoci
Бећир Вуковић

Пише: Бећир Вуковић

И кривци и невини допадну казамата. Кривци јер су криви, а невини, јер је држава крива. Многи кривци из затвора излазе прочишћени, ослобођени, и као слободни разиђу се по свијету.

Невини је у сваком случају побједник, и није искључено да ће у оближњем парку срести свог двојника, негдје на неком постаменту.

Али, незамисливо је, по свим законима и логикама, да свједок заврши иза браве. Та, није он свједочио да би допаднуо затвора (на тако нешто није рачунао); свједок је мост између двије стране, свједок има моралну улогу и профил. Свједок страда од лажи, а не од истине.

Сви смо свједоци. У овој држави каквој таквој, и оваквој, одреда сви свједочимо: свједочимо толико и толико злочина – најсвирепијих убистава новинара, убистава полицијских инспектора, ликвидација тајкуна, свједоци смо свакодневних крвавих обрачуна мафије, обрачуна кланова…

По том принципу (ако је судити по удесу посланика Медојевића и Кнежевића – свједока), требало би, одреда, и све нас похапсити. И задњи ће рећи: ухапсите и мене, нијесам шугав.

Свједоци смо пљачки, похара, шверцовања цигарета, претовара цигарета по магистралама и лукама, свједоци крвавих плочника у ратовима кланова око дроге; сви свједочимо дискриминацију каква се памти од Кулина бана; свједоци смо најпримитивнијег шовинизма новоцрногорског, екстремног, палацавог, и у том смислу (ако су свједоци кривци), ово је, апсолутно, земља криваца.

Дежурни кривци су Срби (то смо утврдили), али Небојша Медојевић је Црногорац, са велико Ц, и ту се прича прелива преко бране.

Свједоци смо правог државног удара од стране полицијске хунте, свједоци смо правог државног удара од дијела власти, свједоци смо и лажног држваног удара који траје, и трајаће док је недођија у канџама мафије…

Свједоци смо и да се ниједно убиство није ријешило, свједоци смо да нико није ухапшен зарад пљачки фабрика, да нико није ухапшен за шверц цигарета, свједоци смо да шверцери цигарате хапсе свједоке, свједоци смо да мафијаши праве облакодере а да свједоци иду у апсане… Дакле, двоструки смо свједоци: свједоци да је неко некога убио, али и свједоци да убица није у затвору.

Једино у земљи недођији бјежи се од стварности. Таквог ескапизма нема у меморији најстаријих балканоида. У недођији одбијају да остарају, у нашој недођији одбијају да одговарају за злочине, и невине „стављају“ у затвор. Права недођија је метафора, ова наша недођија није фантазија, него сува реалност.

Па, ипак, један Карамазов каже да смо сви криви за све.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here