Насловна Руски Поглед Свемирска „матрјошка“: Кинези скрећу пажњу на тајни руски сателит

Свемирска „матрјошка“: Кинези скрећу пажњу на тајни руски сателит

0

Кинески медији су испољили интересовање за руски сателит у коме су смештени други, мањи космички апарати.

Кинески лист „Феникс“ објавио је чланак посвећен руском сателиту којим је почела „нова рунда космичке трке“. Превод тог чланка на руски објавио је портал „ИноСМИ“. На самом почетку кинески експерт истиче да неколико деценија након завршетка Хладног рата велике силе поново кују планове о милитаризацији космоса.

САД су 29. августа ове године званично основале Космичку команду и на њеној бази формирале Космичке трупе. У септембру ће и Француска, по угледу на Американце, почети да формира такве снаге.

Кинески лист објашњава ове догађаје цитирајући америчког председника Доналда Трампа: „Потенцијални непријатељ САД примењује нове технологије којима угрожава безбедност америчких сателита“.

W3Schools

Команда ваздушно-космичке одбране Северне Америке сматра да за то постоји и доказ. На пример, руски војни сателит „Космос-2521“ је почетком 2019. године неколико пута изменио своју орбиту.

Закључено је да су ти маневри неочекивани. Претпоставља се да они могу сведочити о присуству некаквог космичког наоружања.

Пентагон је посебно забринут због тога што сателит у садашњој трајекторији може бар десет пута дневно да прелети изнад територије САД и Канаде.

Поменути лист сматра, позивајући се на публикације у медијима, да је „Космос-2521“ један од тајних сателита које је Русија лансирала 2017. године са космодрома Плесецк.

Прецизније речено, лансиран је апарат „Космос-2519“, али аутор објашњава да тај апарат личи на руску лутку „матрјошку“, јер се у њему скривао „Космос-2521“.

Након два месеца лета он се одвојио од апарата „Космос-2519“ ради извршавања својих задатака. Руска страна га је окарактерисала као „сателит-инспектор“.

Он може да врши маневре, да мења путању у ниској земљиној орбити у космосу, и да из близине осматра војне сателите потенцијалног непријатеља.

Ауторе чланка „плаши“ чињеница да ракета-носач „Сојуз-2-1В“ може изнети у орбиту мноштво сателита „Космос-2521“ јер су они тешки само 70 килограма.

Самим тим Русија може да контролише њихово приближавање сателитима других земаља и да их осматра из близине.

У случају конфликта Русије и НАТО-а руском сателиту ће требати неколико часова да изазове озбиљан поремећај у непријатељском систему за навигацију. Али и то није све. Ствар је у томе што „Космос-2521“ скрива у себи још један апарат, „Космос-2523“ о коме се засада не зна ништа.

Извор: rs.rbth.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here