Naslovna Politika Susret Putina i Makrona: Nema rješavanja svjetskih tema bez Rusije

Susret Putina i Makrona: Nema rješavanja svjetskih tema bez Rusije

0
Makron
Vladimir Putin i Emanuel Makron

U ponedeljak po podne, u letnjoj rezidenciji francuskog predsednika u tvrđavi Breganson na jugu zemlje, organizovan je susret između dvojice šefova država Emanuela Makrona i Vladimira Putina. Zbog poznate situacije oko Krima, Rusija je 2014. godine isključena iz rada Grupe osam najrazvijenijih zemalja, koja je, tako, svedena na formulu G7. Sledeći sastanak lidera sedam zemalja biće održan za vikend baš u Francuskoj, u atlantskom gradu Bijaricu, a Makron je želeo da susretom u Bregansonu na ovaj način uključi Putina u analizu i donošenje odluka oko najvažnijih svetskih pitanja, prenose „Novosti“.

Želja Jeliseja je da, posle nekoliko godina zatezanja odnosa s Rusijom, ponovo inicira bliske veze s Moskvom. Dopisniku „Novosti“ su u Jelisejskoj palati, povodom nedavne posete Makrona Srbiji, na temu dobrih odnosa Moskve i Beograda, potvrdili da oni ne samo da ne smetaju Parizu, već da i on želi da učvrsti saradnju s Kremljom.

U Francuskoj smatraju da velike svetske teme ne mogu da se rešavaju bez Rusije i da je došlo vreme otopljavanja odnosa. S tim u vezi, Makron i Putin su, od stupanja na funkciju francuskog predsednika, u redovnom telefonskom kontaktu, a i videli su se, nasamo, nekoliko puta.

W3Schools

Teme neslaganja, naravno, postoje, ali u Parizu se oslanjaju na princip realpolitike koju je negovao De Gol insistirajući na pitanjima od zajedničkog interesa. Na ovim sastancima se govorilo otvoreno o neslaganjima, kao što su, s jedne strane, stanje demokratije u Rusiji i, s druge, opstajanje sankcija, ali strateške veze su u prvom planu. Makron želi da bude predvodnik poboljšanja odnosa Moskve sa celom EU.

Sastanak dvojice lidera održan je u tvrđavi građenoj između 13. i 17. veka, koja se nalazi na steni visokoj 35 metara, na poluostrvu između Tulona i Sen Tropea. I sa kopna, i sa mora čuvaju je jake žandarmerijske snage.

Među temama koje su se našle na stolu u Makronovom letnjikovcu su bile Ukrajina i oživljavanje sporazuma iz Minska, stanje u Siriji, naročito u regionu Idliba, i Iran, s namerom da se spase ono što može iz nuklearnog programa. Na dnevnom redu je bila i situacija u Libiji, a prema izvorima „Novosti“, dvojica lidera su planirala da se dotaknu i pitanja Kosova.

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here