Насловна Политика Сусрет Путина и Макрона: Нема рјешавања свјетских тема без Русије

Сусрет Путина и Макрона: Нема рјешавања свјетских тема без Русије

0
Makron
Владимир Путин и Емануел Макрон

У понедељак по подне, у летњој резиденцији француског председника у тврђави Брегансон на југу земље, организован је сусрет између двојице шефова држава Емануела Макрона и Владимира Путина. Због познате ситуације око Крима, Русија је 2014. године искључена из рада Групе осам најразвијенијих земаља, која је, тако, сведена на формулу Г7. Следећи састанак лидера седам земаља биће одржан за викенд баш у Француској, у атлантском граду Бијарицу, а Макрон је желео да сусретом у Брегансону на овај начин укључи Путина у анализу и доношење одлука око најважнијих светских питања, преносе „Новости“.

Жеља Јелисеја је да, после неколико година затезања односа с Русијом, поново иницира блиске везе с Москвом. Дописнику „Новости“ су у Јелисејској палати, поводом недавне посете Макрона Србији, на тему добрих односа Москве и Београда, потврдили да они не само да не сметају Паризу, већ да и он жели да учврсти сарадњу с Кремљом.

У Француској сматрају да велике светске теме не могу да се решавају без Русије и да је дошло време отопљавања односа. С тим у вези, Макрон и Путин су, од ступања на функцију француског председника, у редовном телефонском контакту, а и видели су се, насамо, неколико пута.

W3Schools

Теме неслагања, наравно, постоје, али у Паризу се ослањају на принцип реалполитике коју је неговао Де Гол инсистирајући на питањима од заједничког интереса. На овим састанцима се говорило отворено о неслагањима, као што су, с једне стране, стање демократије у Русији и, с друге, опстајање санкција, али стратешке везе су у првом плану. Макрон жели да буде предводник побољшања односа Москве са целом ЕУ.

Састанак двојице лидера одржан је у тврђави грађеној између 13. и 17. века, која се налази на стени високој 35 метара, на полуострву између Тулона и Сен Тропеа. И са копна, и са мора чувају је јаке жандармеријске снаге.

Међу темама које су се нашле на столу у Макроновом летњиковцу су биле Украјина и оживљавање споразума из Минска, стање у Сирији, нарочито у региону Идлиба, и Иран, с намером да се спасе оно што може из нуклеарног програма. На дневном реду је била и ситуација у Либији, а према изворима „Новости“, двојица лидера су планирала да се дотакну и питања Косова.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here