Насловна Мозаик Становници Европске уније наносе највише штете планети Земљи

Становници Европске уније наносе највише штете планети Земљи

0

У последњем саопштењу које је издао Светски фонд за природу (WWF) наведено је да Европљани користе више природних ресурса у односу на остатак света.

У извештају се наводи да ако би сви у свету имали исти утицај на животну средину као и просечни становник Европске уније, 10. мај би био датум када би требало прекинути коришћење свих природних ресурса да би планета могла да се обнови.

Зато су активисти ове организације назвали 10. мај Европским даном за препород Земље. Остатак године, како истичу, Европљани ће наставити да уништавају природни капитал Земље.

То значи да ће емисија угљен-диоксида бити већа но што екосистем планете може да апсорбује, биће уништено више шума но што природа може да обнови, биће исцрпљена риболовна подручја, повећана ерозија тла и уништене неке биљне и животињске врсте.

У извештају се наводи да Европска унија и њени грађани тренутно користе двоструко више ресурса но што је њихов екосистем способан да обнови.

Посебно се наглашава да Европска унија користи готово 20 одсто земљиног „биокапацитета“ иако обухвата само седам одсто светске популације.

Другим речима, ако би сви трошили по стопи просечног становника Европске уније, били би нам потребни капацитети скоро три планете.

Извештај препоручује хитне промене како би се у потпуности заштитила и обновила природа у Европи до 2030. године и како би се емисија угљен-диоксида до 2040. године у потпуности укинула.

Европска унија предузима доста мера како би се смањило уништавање природних ресурса. Инсистира се на такозваној, „кружној економији“, по којој се добра поново искоришћавају или рециклирају. Председник Европског савета, Доналд Туск, изнео је предлог на редовном самиту Европске уније у циљу боље заштите природе како би се достигао план о нултој емисији штетних гасова.

Иницијативи да се овај циљ достигне до 2050. године прикључило се осам земаља, укључујући и Француску. Међутим, посматрачи на самиту у Румунији кажу да план није успео да добије подршку и других земаља, и то пре свега, Немачке.

Извор: РТС

The post Становници Европске уније наносе највише штете планети Земљи appeared first on ИН4С.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here