Naslovna Kolumne “Srbi u Vladi”, a vlast za psihijatriju?!

“Srbi u Vladi”, a vlast za psihijatriju?!

0
akademika
Vojin Grubač

Piše: Vojin Grubač

Vlast u Crnoj Gori je odavno sazrela da je osmotri konzilijum psihijatara, jer projavljuje znake hronične nenormalnosti.

Doduše, i dodatni konzilijum sociloga je neophodan- da njenim dvorskim ideolozima proanalizira i secira ideju “graDžanske države Crne Gore”, koja je postala toliko deplasirana da je, zakonomjerno, dostigla nelijepi nivo da se od javnosti tretira kao “žvaka za seljaka”.

W3Schools

“Gradžanština”, bez građanskog predznaka

Nedavno je Agencija Beta, prenoseći djelove intervjua bivšeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, datog emisiji Živa istina, svoj osvrt na tu temu objavila kroz tekst pod naslovom: “Vujanović: Srbi nisu ugroženi u Crnoj Gori, najbolje bi bilo da uđu u vladu”. (1)

Zbilja, da li iko zna šta Vujanoviću, ili aktuelnim vlastima čiji je on bio spiker, znači ova čudna krilatica, ili poruka- “Najbolje bi bilo da Srbi uđu Vladu”?!

Ako se taj poziv može tumačiti kao fakt da Srba nema u Vladi Crne Gore, onda se nameće logično pitanje- zašto ih nema?

Da li to “građanski DPS i SD” nemaju niti jednog jedinog Srbina u svojim graDžanskim redovima- da ga postave u Vladu?

Zbilja, kako to može biti, i zbog čega ih nema- ako te partije sebi daju “građanski” predznak?

Što ne uzmu “s ulice” nekog apolitičnog Srbina, koji ne voli opoziciju, jer mu se smučila, a takvih je mnogo, i “posade ga” pravo u Vladu- da imaju “Srbina u Vladi”?

Ili, da uzmu nekoliko visokoobrazovanih Srba, od onih 50.000 nezaposlenih građana Crne Gore, te ih uposle da dobiju-“više Srba u Vladi”?!

Tim gestom bi poremećena država ostala jadna ali, bar formalno, bila “graDžanska”.

“Srba oko Vlade”- niti u tragovima?!

Filip Vujanović je u toj emisiji rekao i sledeće: „Ja mislim da je najbolji model za pomirenje u Crnoj Gori da srpske stranke uđu u Vladu“.

Odmah se nametnulo pitanje- koje “srpske stranke” i kakvo pomirenje spominje- čega, koga i s kim!?

Da bi dali odgovor na Vujanovićevu tezu o pomirenju nekoga i nečega, red je da pogledamo neke fakte.

Naime, nedavno je Gojko Raičević, glavni urednik portala IN4S, u emisiji „Neđelja u petak“ na A1 televiziji, iznio važne podatke pozivajući se na jedan zvanični dokument Vlade Crne Gore. (2)

Taj dokument se zove „Informacija o zastupljenosti manjinskih naroda i drugih manjinskih zajednica u državnim organima, organima državne uprave, organima lokalnih uprava i Državnom Tužilaštvu“, koji je 2015. godine objavilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

Po tome oficijalnom dokumentu, u Crnoj Gori- Apelacioni sud ima 27 zaposlenih, Upravni sud 21 zaposlenog, Vrhovni sud 46 zaposlenih, a u njima nema niti jednog građanina koji se izjašnjava kao Srbin.

Kako u Ustavnom sudu od 32 zaposlena ima jedan Srbin, to ispada da od 126 zaposlenih u ovim sudovima- radi samo jedan Srbin.

Opet, u Vrhovnom državnom tužilaštvu od 34 zaposlenih- dvoje su Srbi, dok Privredni sud u Podgorici od 39 zaposlenih ima jednog Srbina.

Dalje se navodi da u Vijeću za prekršaje, u kojem je zaposleno 22 osobe, takođe nema nijednog Srbina, a Srba nema niti u: Direkcija javnih radova, Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, Direkciji za zaštitu podataka, Državnoj komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki.

Bez Srba su i: Fond rada, Fond za obeštećenje, Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, Komisija za sprečavanje sukoba interesa, Uprava za antikorupcijsku inicijativu, Uprava za igre na sreću, Uprava za kadrove, Uprava za zaštitu kulturnih dobara, Uprava za zbrinjavanje izbjeglica, Sekretarijat za razvojne projekte.

Raičević je, zatim, izdvojio ministarstva pri Vladi Crne Gore sa po jednim “zalutalim” Srbinom, a to su: Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo kulture, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Međutim, Srba u Ministarstvu nauke, Ministarstvu rada i socijalnog staranja i u Ministarstvu pravde- uopše nema!

Praksa neonacizma i otjelotvorenje državnog šovinizma

Svi ovi podaci govore da su iz državnog aparata Crne Gore temeljno odstranjeni Srbi, a Filip Vujanović tvrdi- da Srbi nisu ugroženi!? Kako to?

To može biti tačno samo u jednom slučaju- ako u svim tim državnim strukturama ima Srba, ali su prinuđeni da se izjašnjavaju kao Crnogorci.

Međutim, ta eventualna prinuda je- apsolutni dokaz da su Srbi u državnim strukturama temeljno ugroženi po pitanju osnovnih ljudskih prava i ličnih sloboda koja im, kao građanima, jemči čak i Ustav Crne Gore.

Elem, bilo da se radi o prvoj ili drugoj varijanti, očigledno je da neka organizovana kriminalna politička grupa šovinističke provinijencije na najgrublji način krši Ustav Crne Gore, i priznate opštecivilizacijske norme.

A za to se mora odgovarati jer je to, očigledno- praksa neonacizma i otjelotvorenje grubog šovinizma na najvišem državnom nivou.

Zato, kada Vujanović govori o “najboljem modelu za pomirenje u Crnoj Gori”, to je model da dvorski idelozi, promoteri i praktikanti neonacizma u Crnoj Gori, koji su uradili to što su uradili, kolektivn i zakonski- “pošalju” u KPD Spuž, da im se tako ohlade usijane glave.

Slično bi se, najvjerovatnije, moralo desiti i s “frizerima” Monstata, jer postoji ozbiljna indikacija je neka kriminalna politička grupa naredila da se realnih 34 odsto Srba u Crnoj Gori- kroz “rezultate Monstata” umanji na 28 odsto Srba.(3)

“Model za pomirenje” u ovom slučaju bi bio da se otvore arhive Monstata, utvrdi faktičko stanje, te da se oni, koji su odgovorni za eventualnost lažiranja popisa- sudski procesuiraju, te vrate državi sve pare potrošene za Popis stanovništva 2011. godine.

Kriminalne političke strukture lažirale i popis stanovištva!

A da se podsjetimo, režimska nevladina organizacija CEDEM je u decembru 2010. godine napravila istraživanje javnog mnjenja, koje je pokazalo da Srba u Crnoj Gori ima 33,6 odsto. (3)

Na osnovu krupnih krupnih uzoraka sa popisa, u emisiji TV B92 „Utisak nedelje“, koja se emitovala u nedjelju, 10. aprila 2011. godine, dr Goran Nikolić, inače naučni saradnik Instituta za evropske studije iz Beograda, izjavio je da je procenat Srba u Crnoj Gori 35. odsto. (3)

Nova srpska demokratija, koja je učestvovala na popisu, i kod sebe imala uzorak od 206. hiljada obrađenog popisnog materijala, utvrdila je da procenat Srba iznosi najmanje 33,3 odsto. (3)

Po istraživanju Matice Crnogorske, iz marta 2011. godine, u Crnoj Gori se 34 odsto stanovništva izjasnilo kao Srbi a 40,4 odsto kao Crnogorci. (3)

A po Monstatu- u Crnoj Gori ima 28,73 odsto Srba i 44,91 odsto Crnogoraca, što navodi na pomisao da se država pretvorila u hihštapleraj, jer “oficiri Monstata” nisu dopustili bilo kakvu provjeru dotičnih rezultata na bilo kojem mjestu. (3)

Zbilja, kako se može, poslije svega ovoga, tretirati poziv Vujanovića da Srbi ili “srpske stranke uđu u Vladu“?

Kako, kada je Raičević iznio podatak da u “Generalnom sekretarijatu Vlade Crne Gore, od 106 zaposlenih- nema Srba, kao i da je zaštitnik ljudskih prava- zaposlio 18 ljudi, među kojima nema niti jedan Srbin?!

Naravno, nije umjesno praviti poređenje današnje Crne Gore sa NDH, ali dobro znamo da je u Vladi NDH bilo Srba i Jevreja, sve sa “zaštitnikom ljudskih prava” Maksom Luburićem, a stanje “na terenu” bilo nevjerovatno, jer je ona bila realna fabrika smrti, patnji i užasa.

Zato se i pitamo, da li bi na nešto slično ličili projektovani “Srbi u Vladi” Crne Gore, koje spominje Vujanović, kada faktički Srba nema u državnom aparatu, i to zbog nekih kriminalnih neonacističkih struktura u sadašnjoj državi?!

Vlast se drži na samilosti partija manjinskih naroda

Skoro trodecenijska vladajuća struktura Crne Gore se nalazi u poziciji da joj danas vlast zavisi od samilosti nacionalnih partija manjinskih naroda, Bošnjaka i Albanaca.

Ulaskom partija manjinskih naroda u vlast, desile su se očekivane izmjene.

Naime, iz ministarstava i državnih struktura Crne Gore su “izbacivani Crnogorci u vlasti”, da bi se na njihova mjesta došli “Bošnjaci i Albanci u vlasti”.

Uznemireni neonacistički državni krugovi dukljanske provinijencije, koji sve ucjenjuju, su takvo stanje kvalifikovali kao- ucjenu partija manjinskih naroda.

Ali, situacija je takva da ništa ne mogu uraditi, jer eventualnim buntom protiv partija manjinskih naroda gube kompletnu vlast.

Moguće je da je Vujanovićev poziv “srpskim partijama” bio krik očaja državnih struktura, kojima su potrebni “Srbi u Vladi” da vlast ne bi hronično zavisila od hirova partija manjinskih naroda.

Jer, u novoj varijanti, sa “Srbima u Vladi”, partije manjinskih naroda više nisu potrebne, pa bi bile prinuđene da lagano “pokupe prnje” iz vlasti, jelte?

Nema odgovornosti, čovječnosti i osjećaja za budućnost

Ulazak “Srba u Vladu” bi sigurno doveo do raspada i nestanka opozicije, i još tvrđe nesmjenjivosti vlasti.

Zbilja, da li je cilj Vujanovićevog predloga upravo bio- da opozicija nestane, a da partija manjinskih naroda budu liferovane iz vlasti?

Ko to zna, ali nikada se ne smije izgubiti iz vida da vlast može ostvariti takav naum, preko neke “srpske opozicione partije”, pa da se ipak dese “Srbi u Vladi”.

Na uznemirenje javnosti, i pitanje- zašto ste to uradili, ti “Srbi u Vladi” se ne bi mnogo uznemirili.

Vjerovatno bi cinično pitali Crnogorce, Bošnjake i Albance u Vladi, pa i dukljanske neonaciste na dvoru- A šta vi, gospodo, radite u ovoj Vladi, kada svi znaju da ona ne valja, i da je garant ekonomskog kraha Crne Gore?

Zbilja, a šta svi ti nabrojani “multietnički graDžani” rade u Vladi?

Gdje je njihova odgovornost prema “voljenoj državi”, koja se ljulja?

Gdje je odgovornost prema građanima koji loše žive, ili zbog ljute nevolje bježe iz države?

Odgovor na to pitanje je očit- nema je! Nema te odgovornosti, čovječnosti i osjećaja za budućnost kod njih.

Brod sa neadekvatnim kormilarom

A crnogorska vlast je danas teško ucijenjena.

Iznutra- dvorskim ideološkim nosiocima neonacizma, kao i nezaježljivim liderima manjinskih partija, koji nisu željeli promjenu ove vlasti, a koji u rukama imaju mač da sadašnjim vlastima u svakom momentu “glavu otkinu”, i ostave bez vlasti.

Spolja je vlast ugrožena uticajnim krugovima- koji žele NATO- izaciju opozicije, poslije čega bi današnja vlast bila elegantno otjerana.

Dodatni problem sadašnjim vlastima predstavlja očigledna naredba krugova sa Zapada da režim krene u obračun države Crne Gore sa pravoslavnim Srbima i Crnogorcima koji u njoj žive, preko udara na Mitropoliju crnogorsko primorsku.

Razlog je poznat- u strahu od Rusije, Zapad misli da će udarom na Pravoslavne crkve raznih pravoslavnih naroda oslabiti uticaj Rusije, što je iluzija.

A dok ti procesi traju, Crna Gora gordo ide u provaliju dužničkog ropstva, i pretvara se u neku paradržavnu šklopociju.

Ona je danas, nažalost, reprezentativni primjer totalnog raspada sistema, kao i privrednog, finansijskog, političkog i ideološkog rasula.

Čak bi bolje bilo da je Crna Gora brod bez kormilara, od sadašnje situacije gdje je ona brod sa neadekvatnim kormilarom, koji pozerski uvjereno, gordo uzdignutog čela- zajedno s državom silovito leti u provaliju.

Reference:
(1) (“Vujanović: Srbi nisu ugroženi u Crnoj Gori, najbolje bi bilo da uđu u vladu”, Agencija: Beta, 26.07.2019.)
(2) (“Raičević: Dokazi o frapantnoj diskriminaciji Srba u Crnoj Gori (VIDEO)”, portal IN4S, 29.07.2019.)
(3) (Trojanski konj: Druga familija i građanske partije!, Vojin Grubač, portal IN4S, 12.02.2018.)

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here