Насловна Поглед Срби су ратници о каквима смо читали у бајкама

Срби су ратници о каквима смо читали у бајкама

0
fon mekenzen
Аугуст фон Мекензен, фелдмаршал Њемачке Царске војске,

На данашњи дан, 6. децембар 1849. године у Хаус Лајпницу, рођен је Аугуст фон Мекензен, фелдмаршал Њемачке Царске војске, један од команданата њемачких армија на Истоку током Великог рата (1914 – 1918) и носилац највиших пруских војних и витешких ордена.

Мекензен је забиљежио значајне војне успјехе у првим мјесецима и годинама рата на Источном фронту. А посебно мјесто у његовој ратној биографији заузима – Србија, како због ангажмана на српском фронту тако и због његовог односа према српској ратничкој традицији. Забиљежено је, да је пред напад на Србију, њемачки фелдмаршал својим војницима поручио: „Не идете на италијански, руски или француски фронт. Идете у борбу против новог непријатеља, који је тежак, опасан, оштар и неустрашив. Идете на српски фронт – у Србију. Срби су људи који воле слободу и који ће се борити до свог последњег човјека. Будите опрезни и не дозволите да овај мали непријатељ баци сјенку на вашу славу и компромитује ваше успјехе“.

споменик

Мекензену су се очекивања у погледу „новог непријатеља“ потврдила и на бојном пољу. Па је тако, по освајању Београда, направио витешки чин, наредивши да се у част поштовања према херојском отпору Срба, подигне споменик страдалим српским браниоцима а о херојству српске војске, том приликом рекао је: „Борили смо се против војске о каквој смо читали у бајкама.“

Мекензенов животни вијек обухвата скоро све значајне фазе историје Њемачке: Краљевина Пруска, Сјеверно-њемачка конфедерација, Њемачко царство, Вајмарска република и Трећи рајх. Умро је у послијератној Њемачкој, 8. Новембра 1945. у 95 години живота.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here