Насловна Колумне Списатељица креше чемпресе

Списатељица креше чемпресе

0
Spisateljica
Ксенија Поповић

Многољудни, технолошки супериорни и древни Кинези, дочекали Нову годину у „знаку свиње“, која је у нас почела у знаку „Коверте“, и извале коју је постовала на свој фејс профилу списатељица именом Поповић Ксенија, која између осталог пише да је чемпресе одавно требало скресати јер „под њима трава не расте.“

Аха, због смоле, објашњава надаље. И додаје нешто као – да се увијек онако право избедачи кад се неко дрво посијече, и да на свако посијечено треба аутоматски засадити три нова, у близини, разумије се, од стотину метара.

У први мах помислих да поменута списатељица иронише, да је посриједи чист цинизам, исказ дубоког гађења на исказ невјероватног градоначелника Бара, града који је у жалости за осамдесет чемпреса који су пуни деведесет љета.

Али, јок море! Списатељица вели како се оно што је јавно објавила и научно поткријепила лијепо може провјерити на Википедији, а ми изволимо гуглати...

Тако да не бијаше (била) лијена па додатно образложила да је чемпрес дрво на кога се може бити врло алергично, ако се алергији склоно, некако с прољећа.

Е сад, да сам којим случајем књижевник, као што нисам новинар, осјетио бих завист, јер је ова изјава нешто што би се очекивало, у најмању руку, од добрано нацуганог Буковског, који је тзв. конвенционалном здравом разуму био жестоко супростављен.

Грунути тек тако и без длаке на језику: па шта фали, чемпресе је требало скресати у во времје оно! Смола, алергија, још парк у градском језгру; ма иди бежи…
Оргинално и, рекло би се, поприлично субверзивно, у времену кад сви протестујемо и изигравамо некакву планетарну савјест, еко-бићца која устају против пластике & кеса, глобалног отопљавања и загађеног ваздуха – због чега је, ваистину, Кина зачађала! – рећи нешто што се отворено ставља на страну насилног асфалтирања и уцмекавања мајке природе.
Бити, дакле, за убијање парка!

То, признаћемо, зарад одбране партије не би урадила ни једна Марта фемегорка Ш. Ко зна, можда ни спекуљант Шкреља…
Али, би једна надасве афирмисана списатељица у одбрани градоначелника Бара који, гле чуда, за све оптужио опозицију, јер по његовом разумијевању, немајући довољно бирачког тијела, опозиција исте лови на причу о похари чемпреса из времена Краља Николе. (И ово је дозласвега оргинално, нема шта.)
Ксенија се Поповић бранила Википедијом гдје вели да се обавијестила о томе да чемпресе није никако пожељно садити у градског језгру. Онда, логичким следом, као градско дијете, списатељица очигледно свикла бетон, подигла се и машти дала на вољу у армираном (сити) кварту.
(Зашто онда наслов није – Дјечак из фонтане?)

Прочитајте ЈОШ: 

ДК „разбија“ Милову амнезију: Ђукановић у Сен Тропеу са одабраним пријатељима (ВИДЕО)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here