Насловна Друштво СНС Шућку Баковићу упутио захтјев за заштиту од дискриминације

СНС Шућку Баковићу упутио захтјев за заштиту од дискриминације

0
momčilo vuksanović, srpskom
Момчило Вуксановић

Српски национални савјет Црне Горе и невладине организације које се у својим активностима залажу за очување српског националног, културног, језичког и вјерског идентитета заштитите од очигледне дискриминације, која се огледа у следећем, упутили су захтјев одбудсману Шућку Баковићу везано за расподјелу средстава у Фондру за заштиту мањинских права.

„Закон о мањинским правима и слободама, донесен маја 2017. године, још увијек није у потпуности имплементиран (рок је био новембар 2017. године), па тако није у 2018. години дошло до расподјеле средстава у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права, због чега је велики број организација и појединаца остао без могућности да кроз пројекте о заштити идентитета настави са својим активностима, и због чега постоји реална могућност да се средства издвојена за ову намјену у 2018. годину не подјеле како је законом предвиђено, већ да се крајем децембра, у складу са законом, врате Буџету“, налази се у захтјеву у коме такође истичу:

„Новоформирани Управни одбор Фонда за заштиту и остваривање мањинских права по многим тумачењима није изабран у складу са законом из очигледности конфликта интереса, што може довести у будућем времену до поништавања важних одлука овог органа“.

У захтјеву Српског националног савјета који потписује доктор Момчило Вуксановић указано је да за новоформирани Управни одбор је 3.12.2018. године расписао конкурс о расподјели средстава за 2018. годину са роком пријављивања од десет (10) дана, при чему није остављен рок за допуну документације, што је због краткоће рока противзаконито, и што се никада у десетогодишњој пракси рада Фонда није десило.

„Новоформирани Управни одбор је расписао конкурс за расподјелу средстава у 2018. години а да још увијек није у пуном саставу изабрана законом предвиђена комисија за вредновање пројеката.Тврдимо да је овако недопустива спорост администрације (продужење имплеменације Закона о мањинским правима и слободама за више од годину дана), урађена смишљено и на штету српског народа у Црној Гори, како би се онемогућиле српске организације на челу са Српским националним савјетом да обављају своје редовне активности и посебно да остану у функцији српски медији (Српски радио, Српска телевизија, портал „Српске новине ЦГ“, часопис „Српске новине“ и Књижевна задруга Српског националног савјета). Наше ставове потврђује и чињеница да ниједан српски пројекат није прихваћен на конкурсима у министарствима и државним институцијама, и у највећем дијелу локалних управа, гдје власт организује владајућа коалиција“, истакли су из савјета и додали:

Основни задатак свих националних савјета је обавеза да се супротставе овако дискриминаторском односу према мањинским народима у Црној Гори и нефункционисању Фонда за заштиту и остваривање мањинских права. То није остварено  из разлога што су најистакнутији представници готово свих националних заједница, осим српске, у коалиционом савезу са доминантном партијом на власти.

У Српском националном савјету наглашавају да је очигледност дискриминације српског народа у Црној Гори је и та што у Министарству за људска и мањинска права, које у потпуности контролишу албанске странке, нема ниједног запосленог Србина, а исти случај је и у Фонду за заштиту и остваривање мањинских права којег у потпуности контролишу представници Бошњачке странке.

„Новоформирани Управни одбор Фонда за заштиту и остваривање мањинских права, на својој последњој сједници 3.12.2018. године, прогласио се ненадлежним да потврди два пута донесену одлуку ранијег сазива Управног одбора Фонда, да се по конкурсу Друге расподјеле Српском националном савјету Црне Горе, за пројекат „Издавачка дјелатност“ додјеле средства у висини од 14.400,00 евра. По овом питању о својој ненадлежности, што писмено, што усмено, изјаснила се Скупштина Црне Горе, Министарство правде, Министарство за људска и мањинска права, Скупштински одбор за људска и мањинска права, Административни одбор,. Управни суд Црне Горе и велики број државних функционера. Овакав поступак тумачимо као најављену казну према Српском националном савјету од стране актуелне власти и представника владајуће странке у институцијама одлучивања о додјели средстава за очување националног идентитета“, истакли су у захтјеву упућеном Баковићу и закључили:

„Молимо Вас за хитност у поступању због очигледне намјере актуелне власти да средстава намијењена Фонду за заштиту и остваривање мањинских права отме и врати Буџету и тиме прекрши закон који омогућава националним заједницама да чува свој идентитет и посебност у Црној Гори. Такође Вас молимо да све наше наводе провјерите и резултате Вашег виђења саопштите јавности“.

   

                                                                                                

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here