Насловна Политика СНС писао Бингулцу: Кулминирала дискриминација Срба у Црној Гори

СНС писао Бингулцу: Кулминирала дискриминација Срба у Црној Гори

0
Зоран Бингулац

Из Српског националног савјета су саопштили да су упутили јавни позив амбасадору Републике Србије у Црној Гори Зорану Бингулцу, за заштиту од дискриминације српског народа у Црној Гори.

„Принуђени смо да Вас, као нашег искреног пријатеља, јавно упознамо са тешкоћама и дискриминацијом којима је изложен српски народ од стране актулене власти у Црној Гори, али и да Вас замолимо да са садржајем овог писма упознате државне институције Републике Србије, нарочито Кабинет Предсједника Републике Србије, Владу Републике Србије, Министарство спољних послова Републике Србије, Управу за дијаспору и Србе у региону, Одбор за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије и Посланичку групу пријатељства са Црном Гором“, наводи се у саопштењу Српског националног савјета.

Са жаљењем Вас обавјештавамо, додају из СНС, да положај српског народа у Црној Гори из дана у дан постаје све неподношљивији и да у овом времену очигледна дискриминација и нетрпељивост према Србима достижу кулминацију.

Такав однос посебно је уочљив након прославе стогодишњице Велике Подгоричке скупштине српског народа у Црној Гори и Дана уједињења Црне Горе и Србије. Пријетње којима је актуелна власт покушавала да спријечи обиљежавање ових празника српског народа данас се брутално остварују, без обзира што је Српски национални савјет, као кровна организација српског народа у Црној Гори, прославе организовао уз законску и уставну могућност да по свом избору обиљежава националне и вјерске празнике, што је у правном тумачењу на захтјев Савјета потврдио и Заштитник људских права и слобода Црне Горе“, наводе у СНС-а.

Према њиховим ријечима, од најаве Српског националног савјета да ће у протеклој години главне активности ове организације бити покретање иницијативе за поништење признања такозване државе Косово* од стране Црне Горе, након изјаве предсједника Владе у Приштини да је 85 одсто грађана било против доношења такве одлуке, и обиљежавања Велике Подгоричке скупштине и Дана уједињења Црне Горе и Србије, прекинута је свака нормална комуникација између институција државе Црне Горе и српског народа.

„Уз директне пријетње да ће се држава Црна Гора обрачунати са српским организацијама које својим активностима штите историјско памћење и постојаност српског народа. Србима су данас у Црној Гори ускраћена сва стечена права, без могућности да кроз институције државе Црне Горе постигну равноправност са другим националним заједницама. Посебан облик дискриминације и понижења, које је актуелна власт намијенила српском народу, јесте то што им је на непријатељски и противзаконит начин надредила Бошњаке и Албанце, да они буду ти од којих ће зависити судбина српског народа у Црној Гори“, наглашавају из СНС-а.

Наравно, да су они то са задовољством прихватили, додају из СНС-а,  па је тако српски народ, који у укупном проценту становништва учествује са скоро тридесет одсто, у потпуности обесправљен, понижен и доведен на ивицу опстанка.

„Све оно што је припадало српском народу по стеченом праву већ неколико година прелива се углавном бошњачким и албанским организацијама, које своју коалициону припадност властима перфидно злоупотребљавају на штету српског народа. Министарство за људска и мањинска права у потпуности је под контролом албанске заједнице, а Фонд за заштиту и остваривање мањинских права препуштен је бошњачком утицају, на начин да ни у једној, ни у другој државној институцији не постоји запослен ниједан Србин. Како код ових институција постоји једина могућност за добијање средстава за заштиту националног идентитета, у овој и прошлој години одбијени су сви најзначајнији пројекти српског народа и сви они чије су пријаве биле исписане ћириличним писмом, што је препорука Савјета српским организацијама ради очувања српског језичког идентитета у Црној Гори“, казали су из СНС-а.

Расположива буџетска средства, од око милион и пет стотина хиљада евра, према њиховим ријечима, распоређених по јавним конкурсима у Министарству за људска и мањинска права и Фонду за заштиту и остваривање мањинских права, уз очигледну злоупотребу фалсификовања формално-правних критеријума и законске процедуре, међу собом су у највећем проценту подијелиле бошњачке и албанске организација и појединци, прекидајући тако најзначајније српске пројекте, посебно оне везане за медијску заштиту српског идентитета.

„На тај начин су српским организацијама отета сва она средстава, и још значајно више од тога, којима је Влада Републике Србије помогла српске медије у Црној Гори.
У одузимању права српском народу, званична власт користи све могућности злоупотреба законске процедуре. Српске организације и појединце у Црној Гори јавно кажњавају и дискриминишу по свим основама, па је све примјере понижења и неправди немогуће набројати“, наглашавају из СНС-а.

Додају да је очигледно да без утицаја и подршке Републике Србије српски народ у Црној Гори не може опстати, осим уз услов промјене сопственог идентитета.

„Република Србија има и право и обавезу да води рачуна о српском народу у Црној Гори и званично његова права узме у заштиту. Из тог разлога је неопходно да државне институције Републике Србије хитно и у директној комуникацији од власти у Црној Гори затраже решење за српски народ како би се прецизно знало шта Срби у Црној Гори могу да остваре као народ“, оцјењују из СНС-а.

У овом тренутку, додају они, неубједљив је однос институција Републике Србије према прогону српског народа у Црној Гори.

Нема потребе за повлађивањем и удварањем онима који промовишу антисрпску хистерију и Србе проглашавају агресорима и окупаторима Црне Горе. Отворени притисци и укидање стечених права српском народу не могу се решавати кроз препоруке уласка у коалицону владу, јер би то представљало жртвовање сопственог народа, које је већ виђено кроз асимилацију готово свих оних који су били или постали дио државне или локалне власти у Црној Гори. Осим вама, као матичној држави, Српски национални савјет се због очигледних злоупотреба актуелне власти у Црној Гори према српском народу обратио и правосудним органима ради заштите законитости и одузетог права на равноправност“, наводе из СНС-а.

Наша надања у црногорско правосуђе, наглашавају из СНС-а, нијесу велика, јер за српски народ у Црној Гори још увијек важи она изрека из злих времена: “С кадијом се тужиш, кадија ти суди“.

Од вас, драга браћо, односно од државних институција Републике Србије очекујемо без оклијевања конкретно реаговање по питању статуса и положаја Срба у Црној Гори. Уколико ви не будете знали за нас, Срби у Црној Гори чуваће свој идентитет макар и појединачним односом према српском заједништву, традицији и култури“, закључили су из СНС-а.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here