Насловна Колумне Слобода на чекању: Очекиваност очекиваног

Слобода на чекању: Очекиваност очекиваног

0
Ланци слободе

Пише: Иван Милошевић

И мачке на крову и мишеви у рупама знали су да ће лидери ДФ-а бити осуђени. Сви су очекивали оно што се десило, а само они залудници који су вјеровали да у Црној Гори постоји барем милиграм слободе, права и морала, негдје су се у малом мозгу надали да ће ипак бити другачије. На њихову жалост десило се оно што су сви очекивали. И баш у тој очекиваности очекиваног лежи сва бесмисленост, темељ и трагичност свакодневног живота у Црној Гори.

Тамо гдје ДПС све конце држи у својим рукама (Црна Гора) дешава се само оно што се очекује. Они добро припреме терен, одраде ваљане теренске радове, предвиде све предвиђене и непредвиђене околности и саопште да мора бити оно што мора бити и тачка. Строго контролисана и (не)подношљива ДПС контрола по којој се и мрави у мравињаку крећу у само предвиђеном смјеру и гдје нема скретања. Таман такав мравињак ДПС је припремио и створио у Црној Гори и чак је већини грађана уградио невидљиви чип контроле и неслободе и мравље памети и колективне (не)одговорности.

W3Schools

У таквим околностима нема мјеста за било шта неочекивано и оно се чак проглашава опасним по одржавање система. Реметилачки ритам неочекиваног субверзивно и издајнички дјелује на конструктора очекиваности очекиваног (ДПС), па не чуди што се сва његова моћ концентрише на том самоодржању очекиваног. Рекло би се да је глобална контрола постала егзистенцијална свеприсутна самоконтрола, гдје је све предвиђено годинама унапријед, па се може десити да се контролисани инциденти попут несрећног државног удара, понове и у будућности, односно у сваком моменту када врховни контролор одлучи да тако треба да буде. И док је овако како је, ваља очекивати још очекиваних државних и осталих удара, јер систем заснован на њима опстаје тако што сам себе репродукује и наново успоставља.

И гдје је ту слобода? Наравно, она је на дугом штапу чекања и неће склизнути са тог врха док год очекивано сопственим унутрашњим снагама гради свој систем самоодрживости. Може ли се из система очекиваности прећи у систем слободе и антиконтроле? Можда и може уколико се ДПС самоконтролори очекиваног претворе у просвјетитеље или на неки други начин схвате да слобода и када је нема мора да постоји или барем да људи сањају о њој. На нашу несрећу за сада у Црној Гори о слободи може само да се сања и то ван контроле самоуспостављених контролора, јер тренутно овом несрећном државом владају креатори очекиваности очекиваног који слободу као саставни дио свога система не предвиђају ни под расправом о „разном“. А у то „разно“ у Црној Гори налазе се тренутно сви они који не мисле као ДПС, а међу првима у тој групи су строго контролисани и очекивано неочекивани лидери ДФ-а! Нема шта, слобода је и даље у Црној Гори на листи чекањa без временског ограничења!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here