Насловна Колумне Сљедбеници нове „3 у 1 религије“: Тешко хулитељима имена Алексиног (ВИДЕО)

Сљедбеници нове „3 у 1 религије“: Тешко хулитељима имена Алексиног (ВИДЕО)

0
Лоша интерпретација филозофских дјела често зна бити веома опасна

Пише Дарко Папић

Прије 10-ак дана, стваралачка уобразиља црногорског “новог таласа” породила је видео спот који је, бар на кратко, режисерски деби Душка Кнежевића бацио у запећак.

Међутим, колико је овај други могао бити кобан по диктатора и незаситу булументу на власти, толико би овај првопоменути могао дискредитовати саме ауторе… Бар би то било – нормално.

W3Schools

Много више од самог спота иритира одсуство спремности самопрокламованих спаситеља Црне Горе да прихвате критику, чак и када она долази са адреса које су заиста препознате по посвећеној борби против режима. У том смислу, ови „урбани црвени“ неодољиво подсјећају на оне руске из 1918. и домаће из 1945.

Резултати такве заслијепљености и искључивости су познати – док су „спаситељи“ дизали своја знамења – главе „невјерника“ и „хулитеља“ су – падале.

Кад већ поменусмо руске „црвендаће“, пјесник револуције – Мајаковски видио је себе као месију новог времена и нове вјере (футуризма). Ипак, устајући против старих: вјере, поретка, морала и љепоте, он је написао једно од најзначајнијих пјесничких дјела свих времена – „Облак у панталонама“. Модерни „месија“ све своје „револуционарне“ активности правда искључиво бојним покличем – „Побједе, а не подјеле“. Ма, шта ми наприча!

Идеолог нове „3 у 1 религије“, Бечићев „претеча“ и по многима – „мозак“ спота, Борис Богдановић, објаснио је црногорској јавности да је на њега највише утицало Ничеово ремек-дјело „Тако је говорио Заратустра“.

“Ни након првог, нити након посљедњег читања нисам схватио зашто писац шаље поруку: ‘Бог је мртав’ и чему таква порука. Као вјерник никада нећу, нити могу прихватити поруку из дјела овог свјетског великана.“, објаснио је.

То што је сам Ниче устао против довођења Заратустре у везу са религијом и против сваке помисли да се популарише неки нови облик идеолошке заслијепљености – није допрло до „врлог“ и критици неподложног „мастер-мајнда“, чије се погрешно тумачење Заратустре очито рефлектовало на „славни“ видео.

„Ту не говори пророк“, викао је Ниче.

„Ништа се не проповиједа, не тражи се никаква вјера“, упозоравао је славни њемачки филозоф, антиципирајући појаву плејаде лоших „ђака“.

Узалуд! Пред очима делегата и гостију, „ујединитељ“ уз помоћ „вјерника“ ваздиже – нешто!

„Вјерујте у мене!“, поручи ћутке нови „месија“, обливен знојем, прекривен пилотином, држећи „часну“ блању у руци.

„Води нас“, одговорише делегати-„апостоли“ ужарених образа и погледа, не штедећи глас из грла измучених крепким загрљајем кравата. Црвених! Нити дланове.

При крају овог „монструозног напада на „ујединитеља и вјерујуће“, мотивисан искључиво „завишћу – најгором болешћу“, морам примијетити да је у неку руку и спасоносно што је „мозак“ спота инспирацију црпио из Ничеовог дјела.

Искривљено читање Русоа и његовог учења о „повратку природи“ (до којег може доћи усљед лоше намјере – попут Волтера, или пак „кратке“ памети – што је чешћи случај) могло је резултирати снимањем спота сличног овоме испод.

بەشەرتی ئەوەی دووجار دووبارە بکەیتەوە مام بزن

Gepostet von ‎پەیجی هەژارەکان‎ am Samstag, 2. Februar 2019

Најгоре је што би и након овакве „пројекције“ сви присутни стали у одбрану „месије“ и „нове религије“, и здушно аплаудирали.

Ах, да… партија и партијски интереси.

Прочитајте још:

Црна Гора нема Курца: Режимске „перјанице“ без морала и здравог разума

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here