Насловна Издвојено Сличност није случајна: Хоџај – „Цркве, џамије и други објекти припадају Косову“

Сличност није случајна: Хоџај – „Цркве, џамије и други објекти припадају Косову“

0
Енвер Хоџај; фото: rts.rs

Потпредсједник косовске* владе у оставци Енвер Хоџај истакао је поводом регаовања власти у Београду због служења мисе у православној цркви у Новом Брду, да Србија манипулише чињеницама, присвајајући црквене објекте као своје.

„Опсесија Србије да присваја све, узрок је неколико ратова и сукоба на Балкану. Српска политика својим играма према Албанцима често је укључивала људе науке, манипулишући чињеницама. Нема сумње да се у 14. и 15. вијеку, када датира црква у Новом Брду, нисмо бавили створеним народима, па је присвајање (цркве) као српске, смијешно“, написао је Хоџај, реагујући на изјаве српског министра културе Владана Вукосављевића, који је мису у цркви у Новом Брду, назвао провокацијом, преноси РТС.

„Цркве, џамије и друге зграде културног, историјског и вјерског насљеђа припадају Косову и његовим грађанима. Данас је политизација културе, науке, историје смијешна и апсурдна игра Србије. Косово је завршена чињеница“, написао је Хоџај.

W3Schools

Сличност оцјена Енвера Хоџаја и његових поузданих партнера из редова владајуће коалиције у Црној Гори сигурно није случајна. Као ни планови режима у Приштини и Подгорици да пошто-пото изврше отимачину имовине Српске православне цркве. И сама чињеница да је у прогону СПЦ-а „диригентску палицу“ преузео Мило Ђукановић лично, довољно говори о ријешености режимлија да се додатно обогате поткрадајући једину каконски признату православну цркву у Црној Гори.

У том контексту иде и спорни Нацрт закона о слободи вјероисповести, за који је епископ будимљанско-никшићки Јоаникије оцијенио да више личи на револуционарни позив за гоњење Српске православне цркве (СПЦ) и пљачку њене имовине, него на ваљано правно регулисање слободе вјере.

Сасвим очекивано, и Хоџајев сународник, црногорски министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка, дао је свесрдну подршку отимању храмова Српске православне цркве у Црној Гори, а све под плаштом приче да се „држави врати оно што је њено“.

Zenka i Miras
Зенка и Дедејић

На питање шта је то државно, он је казао да је то оно што се до 1920. године, по тадашњем катастру и закону, водило на државу, а не оно што је било под црквом или џамијом.

„Не прихватам терминологију да ће држава да крене у конфискацију. Постоји катастар као доказ својине и поријекла имовине. То ће се усвајањем закона видјети, неће све бити црно – бијело. Ово је држава која познаје компромисе, и неће држава кренути неким непримјереним методама, него ће се наћи рјешење које ће бити погодно за све, оцијенио је Зенка.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here