Насловна Поглед Скапароти: Брине то што Запад слабије предвиђа потезе Русије него у вријеме...

Скапароти: Брине то што Запад слабије предвиђа потезе Русије него у вријеме Хладног рата

0
Куртис Скапароти

Елитни амерички генерал Кертис Скапароти – главнокомандујући снагама НАТО у Европи – изјавио је да га брине што Запад није у стању да схвата и предвиђа дејства Русије са тачношћу са којом је то чинио у вријеме Хладног рата.

У изјави америчкој новинској агенцији Associated Press је подсјетио да су Вашингтон и Москва раније схватали „сигнале друге стране“ и били у дијалогу.

Додао је да су међусобни контакти „важан саставни дио обуздавања“ (друге стране).

W3Schools

Скапароти је истакао да ће боље разумевање између Русије и НАТО доприносити „смањивању вјероватноће избијања оружаног конликта“.

Додао је да Запад треба да са Русијом „потпуније општи“ и рекао да за то неће бити потребно вишеструко повећавање броја контаката са Москвом.

Скапароти је овако наступио након што је руска дипломатија – преко замјеника министра спољних послова Александра Грушка – оцијенила да се НАТО „бави демонизовањем Русије“.

Претходних дана је утицајни амерички лист The Wall Street Journal објавио да у САД нараста разочарење у политику антируских санкција јер не даје никакве резултате, а притом консолидује руску елиту и друштво.

Иза објављеног текста стоји група бивших америчких високих званичника који упозоравају да Вашингтон мора изградити нови приступ односима са Русијом. Приступ који ће гарантовати снижавање ризика избијања нуклеарног рата.

Главни научни сарадник московског Института за САД и Канаду Владимир Васиљев сматра да су амерички владајући кругови нестрпљиви и узнемирени зато што су навикли да појачавањем притиска смењују режиме по свијету који им нису по вољи.

По његовом мишљењу, у Вашингтону су чак рачунали да ће се превирања у Украјини почетком 2014-те, која су се завршила државним превратом, проширити и на Русију. А она се – уместо да слаби – све више консолидује, што свједочи да америчке санкције имају контраефекат.

Отуда нови тонови у Скапаротијевом наступу, а Васиљев претпоставља да си прве фигуре Представничког дома и Сената САД – Ненси пелоси и Мич Мекконел – могли формирати групу од републиканаца и демократа која би сачинила предлоге за побољшавање односа са Русијом.

Та група би могла иницирати да Доналд Трамп и Владимир Путин иступе са заједничком декларацијом у којој би било маркирано њихово увјерење да нико не може никада добити нуклеарни рат.

Извор: Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here