Насловна Политика Сјутра у Њујорку: Вучић разговара са Помпеом

Сјутра у Њујорку: Вучић разговара са Помпеом

0
Pompeo
Мајк Помпео

Састанак председника Србије Александра Вучића и државаног секретара Мајка Помпеа сутра у Њујорку, још један је од показатеља да САД активно улазе у дијалог Београда и Приштине, али и да су сви наговештаји о томе како је јун наредне године оквирни рок за постизање решење – вероватно тачни, сматра асистент на Факултету политичких наука Милан Крстић, преносе „Новости“.

„Није изненађујуће да је интерес актуелне Трампове администрације да постигне још неки спољно-политички успех у периоду пред изборе који су заказани за новембар наредне године. С друге стране, постоји и видно колебање унутар самог Трамповог блока, односно различите струје које постоје у тој хетерогеној Републиканској партији, а у зависности од тога која струја превлада – став према Србији може бити мање или више позитиван“, сматра Крстић.

Према његовим речима, на основу изјава наше јавности делује да је струја око Трамповог саветника за националну безбедност Џона Болтона заправо та која је највише флексибилна за став Србије.

W3Schools

Упитан каква ће бити улога САД на предстојећим изборима на КиМ, Крстић каже да ће Америка вероватно подржати ону страну која се залаже за дијалог.

„Сматрам и да је потребно више и оштрије у пракси извршити притисак на ону страну која минира дијалог у Приштини, што се није десило до сада, јер од када су уведене таксе од новембра прошле године до данас ми имамо само декларативне притиске“, приметио је Крстић.

Истиче да је било неких притисака, попут ускраћивање визе Рамушу Харадинају или позив који је добио на информативни разговор у Специјално тужилаштво у Хагу, али се, каже Крстић, то не може довести у директну везу са таксама.

„Међутим, потребно је да се много већи и директнији притисак изврши како би дошло до неке врсте реакције у Приштинии како би и они који су против дијалога под притиском морали да промене свој став„, закључио је Крстић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here