Насловна Издвојено Симулација протеста

Симулација протеста

0
Са једног протеста у Подгорици

Прича се да је јуче на протесту који су организовали демократизовани бечићи, демоси и некаква црногорска партија (откуд и то?), окупљених било тачно толико да су могли сви под један кишобран стати. И то комотно…

Скуп се, ваљда, одржао на Жабљаку, са грлатом поруком – Не бој се: ово је наша земља, не дамо је. Итд…

Тако да ти је, мр „наш“ Алекса, у свом маниру, био гласан, не и довољно јасан. Нешто је пријетио, подизао прст, откривао топлу воду, објашњавао да овако, ама више не иде, да не дамо шуме, које су извор кисеоника, плућа ових гора…

W3Schools

Лекића није било, ни међу народом, камоли за револуционарним микрофоном.

Претпоставља се да је посриједи нагли пад елана, хватање у клопку унинија, буђење интелектуалног скептицизма који је веома опасан по сваког лидера, фигуру која се мора моћи надати упркос свему. Не вели се џаба да је сумња привилегија доконих.

Миодраг, истина, уживљено и понесено говори на историјске теме, дочим га питања екоцида не покрећу. Не успијевају му дати вјетар у леђа, похарани чемпреси, проваљени парк, уцијевчене ријечце, нису догађаји који су у стању заверглати лекијев реторички мотор. (Радо избјегава и економска питања…)

Тако су отпорни и стабилни, изнад свега разумни и доследни жабљачани, остали дубоко разочарани. Осјетили су се изневјереним.

Помислили су: зар се овако млако и позерски брани национални парк од непроцјењивог значаја? Брани ли се, братијо, дакле јефтином фразеологијом и испразном причом? Окупљањем које ни само у себе не вјерује, и ту је ради камере?

Али, и то има свој разлог, јер ти се наши великани од политичара гурају и лактају који ће прозборит коју на тргу у Подгорици, ријетко, пак, неки показује интересовање да се обрати људима у, нпр., Андријевици или Мојковцу.

То је, без даљњег, прерасло у питање стила код грађанских (подгоричких) политичара, тих урбаних естета којим сјеверна публика није, очигледно, сасвим по укусу. Аха, такав ти је – провинцијски позер!

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here