Насловна Руски Поглед Савез новинара Русије: Процес против Асанжа примјер репресије

Савез новинара Русије: Процес против Асанжа примјер репресије

0

Права оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа грубо су нарушена, случај који се против њега води представља примјер репресије како против самог новинара, тако и против основа слободе говора, сматра руководилац међународног одсјека Савеза новинара Русије и секретар Међународне федерације новинара Тимур Шафир.

Судска расправа о изручењу Асанжа САД биће одржана у фебруару 2020. године и трајаће пет дана, одлучио је суд лондонског округа Вестминстер.

Асанж је и даље у болници и одузета му је могућност комуникације са свијетом.

W3Schools

Оно што се сада догађа с Асанжем је практичан примјер шта репресивни апарат државе, војно-индустријског комплекса, сав тај гломазни систем, може да учини с новинаром који се бави истраживањима, када се од њега захтјева оно што противријечи његовим принципима — прије свега откривање извора информација и свега осталог“, рекао је Шафир.

Он је додао да тако мисле и његове колеге и представници разних међународних организација, преноси Спутњик.

Шафир је истакао да је 13. јуна, током Свјетског конгреса Међународне федерације новинара, такође било ријечи о тој теми, а да су представници Савеза новинара Аустралије, чији је Асанж члан, усвојили резолуцију у којој су изразили протест  због тог случаја и позвали да се оснивач „Викиликса“ ослободи. Они су позвали све учеснике конгреса из више од 160 земаља да подрже резолуцију.

То је нечувено нарушавање права нашег колеге и то је конкретан напад и гушење сваког покушаја супротстављања управо таквом систему“, нагласио је Шафир, уз оцјену да је овај случај опасан преседан.

Асанж, који је у Шведској 2010. године био оптужен за сексуално злостављање и силовање, крио се од јуна 2012. у Амбасади Еквадора у Лондону, страхујући од изручивања тој скандинавској земљи.

Једанаестог априла 2019. године ухапшен је по налогу САД. Суд у Лондону прогласио га је кривим због нарушавања услова пуштања на слободу уз кауцију и осудио на 11 мјесеци затвора. Расправа о питању изручења почела је 2. маја.

Америчке власти су крајем маја саопштиле да су против Асанжа подигнуте нове оптужнице по 17 тачака нарушавања закона о шпијунажи и откривању тајних информација. У случају изручења САД Асанжу прети вишегодишња затворска казна.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here