Насловна Руски Поглед Руски посланик: Пољска говори само оно што јој нареди њен газда –...

Руски посланик: Пољска говори само оно што јој нареди њен газда – Америка

0
Застава Пољске

Русија се никад није припремала за напад, него за одбрану, а они који тврде супротно само показују лојалност Америци и застрашују Европску унију измишљеним руским пријетњама, рекао је посланик Државне думе Виктор Водолацки поводом предлога пољског шефа дипломатије Јацека Чапутовича да се америчка војска распореди у Пољској.

Чапутович је раније рекао би одлука о распоређивању америчких војника у Пољској била дјелотворнија за „обуздавање Русије“, од њиховог слања у Западну Европу.

Ми се увијек припремамо само за одбијање спољног напада. Ова изјава служи да се још једном покаже лојалност Америци. У њој нема ничег новог, то је само ново застрашивање Европске уније некаквим измишљеним руским пријетњама“, рекао је посланик.

W3Schools

Његов колега Александар Шерин сматра да таквим изјавама не треба ни придавати пажњу. „Пољска ће говорити само оно што јој кажу њене газде Американци“, рекао је руски посланик.

Политичар је понашање Варшаве упоредио с дјецом око новогодишње јелке, која рецитују стихове како би обрадовала васпитачицу.

Американци тако дијеле текстове свим државним чиновницима, а они их редом изговарају. То је дивљаштво када нека земља сама тражи да се на њену територију доведе што више страних војника“, навео је посланик.

Руски сенатор Франц Клинцевич је подсјетио на то да Русија има право да реагује на распоређивање америчког војног контингента у Пољској.

Мислим да у вези с тим има смисла подсјетити — у историји постоји мноштво таквих примјера — како су се за Пољску завршавали покушаји да игра улогу која јој није својствена у свјетској политици“, рекао је Клинцевич и додао да је сама теза „обуздавања“ Русије апсурдна, преноси Спутњик.

Амбасадор САД у Немачкој Ричард Гренел изјавио је раније да би Вашингтон могао да пребаци део америчке војске из Немачке у Пољску. Дипломата је негодовао због тога што Берлин и даље не повећава трошкове за одбрану и користи профит од трговинске размјене са САД за унутрашње потребе.

Земље НАТО-а су се 2014. године обавезале да повећају трошкове за одбрану на два процента од БДП-а. Њемачки посланик Дитмар Барч из Лијеве партије изјавио је да у случају повлачења војника Американци треба да однесу и своје нуклеарно оружје.

Прочитајте још:

Савјети руског „супер-деке“ за дуг живот и савршено здравље (ВИДЕО)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here