Насловна Руски Поглед Руски хеликоптер који лети 600 километара на час

Руски хеликоптер који лети 600 километара на час

0
фото: „Sputnik“ / Игорь Зарембо

Русија је развила технологију захваљујући којој ће борбени хеликоптери моћи да лете брзином и до 600 километара на час, што је много брже од америчких пандана.

Компанија „Камов“, која је дио холдинга „Хеликоптери Русије“, већ је патентирала ту технологију, а вијест је објелоданио главни конструктор предузећа Сергеј Михејев, током недавно одржаног Међународног авијационо-космичког салона „МАКС 2019“, који је био организован у Жуковском, недалеко од Москве.

Михејев је изјавио да перспективни пандани које производе америчке компаније „Боинг“ и „Сикорски“ још нису достигли такве показатеље — амерички хеликоптери, који су у развоју, летјеће брзином од 480 до 550 километара на час, сазнаје спутњик.

W3Schools

Будући да компанија „Камов“ има све компетенције за стварање таквих врста летелица, руски војни експерти кажу да се њиховим изјавама може вјеровати. Они објашњавају да многе компаније већ дуже вријеме раде на стварању брзих хеликоптера и да ће у перспективи хеликоптери који развијају велике брзине помоћи и у борби против непријатељских ловаца-бомбардера.

Генерал-мајор Владимир Попов, војни експерт и заслужни војни пилот Русије, међутим, сматра да се такав пројекат може појавити тек за десет година.

„Прорачуни показују да данас можете да постигнете тако велике брзине захваљујући енергетским могућностима мотора, аеродинамици ротора и конструкцији самог хеликоптера. Ту се користи много нових технологија. Ми можемо да кажемо да смо испред цијеле планете и заиста је то тако. За постизање брзине од 600 километара на час за хеликоптер, без сумње, потребни су посебан приступ и напредна технологија. Међутим, мислим да нико неће имати такав пројекат још десет година“, сматра Попов, наводи спутњик.

Експерт је истовремено истакао и велики потенцијал руске авијационе индустрије.

„Такве изложбе попут ’МАКС 2019‘ дају нам разлог да слободно можемо да кажемо да наша авијационо-космичка индустрија и наша ваздухопловна индустрија, као и наши конструктори, технолози и произвођачи — имају велики потенцијал и сјајне могућности. У ствари, ми смо међу три најбоља произвођача авиона у свијету“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here