Насловна Политика Русија упозорава на „злогласни план А“: Запад подржава великоалбанске аспирације

Русија упозорава на „злогласни план А“: Запад подржава великоалбанске аспирације

0
Srbija vs Velika Albanija
Вријеме ипак ради у корист Србије, а против пројекта Велике Албаније; извор: Царса

Министарство спољњих послова Русије указало је на то да се интензивирају напори да се интегришу области насељене Албанцима на Балкану.

Руско министарство је упозорило да се тиме компликује дијалог Београда и Приштине и подрива атмосфера повјерења широм региона, наводи Б92.

Оцијењено је да „западни покровитељи Тиране настављају да се претварају да не примјећују активне „великоалбанске аспирације“.

W3Schools

Интензивирање напора да се интегришу области насељене Албанцима у низу сусједних балканских земаља и институционализација овог процеса у оквиру регионалног Савеза албанских општина није безазлено, наводи се у саопштењу.

Руско министарство, с друге стране, наводи да не може да игнорише „низ корака које предузима актуелно албанско руководство, у вези са консолидацијом ‘албанског фактора’ у склопу регионалне политике Тиране“.

У том контексту, подсјећа да је премијер Албаније Еди Рама „отворено рекао да је Косово* за њега дио Албаније“ и да „уједињење Албаније и Косова* није план Б, већ план А“.

„Реализацију тог плана, албански премијер повезао је са унутрашњополитичком и спољњополитичком дебатом око могуће корекције границе покрајине, односно у оквиру процеса дијалога посредством ЕУ с циљем постизања одговарајућег рјешења између Београда и Приштине“, наводи се у саопштењу.

Чини се, оцјењује руско министарство, да у Тирани мисле да постизање таквог споразума између Београда и Приштине представља претпоставку за даље спровођење злогласног „‘плана А“.

Министарство је позвало западне партнере Албаније да коначно реагују на „очигледне албанскоцентричне тежње“ Тиране и да, уместо формирања сумњивих структура на локалном нивоу, осигурају да Приштина испуни своје обавезе у вези са формирањем Заједнице српских општина на КиМ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here