Насловна Руски Поглед Рјабков: Сарадња Москве и Каракаса има огроман значај, нико неће утицати на...

Рјабков: Сарадња Москве и Каракаса има огроман значај, нико неће утицати на то

0
Sergej Rjabkov
Сергеј Рјабков / Фото: Спутник

Руска страна ће на предстојећим консултацијама са Сједињеним Америчким Државама о Венецуели 19. марта у Риму изнијети став да су неприхватљиви употреба силе против Каракаса и уопште мијешање у послове те земље, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

Рјабков је саопштио да ће консултације са специјалним изаслаником САД за Венецуелу Елиотом Абрамсом бити одржане у Риму 19. марта.

Упорно ћемо износити америчкој страни све наше ставове, укључујући и оне о неприхватљивости употребе војне силе и незаконитом спољном мијешању и притиску на легитимну владу Мадура“, истакао је замјеник министра.

W3Schools

Према његовим ријечима, руска страна ће на предстојећим консултацијама „упорно и доследно објашњавати и тражити начине како да се помогне у успостављању унутрашњег венецуеланског дијалога“.

Ставови Москве и Вашингтона по том питању су дијаметрално супротни, али то није разлог да се не разговара“, додао је Рјабков.

Русија ће на преговорима у Риму навести да намјерава да штити сарадњу са Каракасом од покушаја да се на њега утиче из иностранства, рекао је он.

Наравно, нагласићемо да је сарадња у свим областима коју воде Москва и Каракас апсолутно легална и да има одређену историју и значајне размјере“, казао је заменик шефа руске дипломатије.

Због тога спољни покушаји да се прекине и омета та сарадња непосредно утичу на опште стање руско-америчких односа и односа Русије са другим земљама које би могле да крену истим путем као и САД“, констатовао је он.

У Венецуели су 21. јануара почели масовни протести против актуелног предсједника Николаса Мадура. Предсједник Парламента Венецуеле Хуан Гваидо 23. јануара се прогласио за привременог шефа државе.

Сједињене Америчке Државе и низ других земаља признале су Гваида и захтјевају од предсједника Венецуеле Николаса Мадура, ког не сматрају легитимним шефом државе, да не дозволи насилне акције против опозиције.

Мадуро је Гваида назвао „марионетом Сједињених Америчких Држава“ и оптужио САД да покушавају да организују пуч у Венецуели.

Прочитајте још:

На Криму развијена највећа застава Русије

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here