Naslovna Ruski Pogled Rjabkov: Rusija sprema odgovor na raspoređivanja američkih raketa

Rjabkov: Rusija sprema odgovor na raspoređivanja američkih raketa

0
Sergej Rjabkov
Sergej Rjabkov / Foto: Sputnik

Moskva je počela da realizuje mjere kao odgovor na planove SAD da rasporede kopnene rakete srednjeg i kratkog dometa, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Mi smo učinili sve što je moguće da se sačuva Sporazum o raketama. Sada počinjemo da se pripremamo za potencijalno raspoređivanje američkih kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa. Realizuju se donijete odluke o simetričnim mjerama“, izjavio je Rjabkov.

Istovremeno, on je dodao da Rusija, kao odgovorna strana, nije zainteresovana za raketnu krizu.

W3Schools

Kako je 2. februara ove godine izjavio predsjednik Rusije Vladimir Putin, Moskva neće razmještati rakete srednjeg i kratkog dometa na kopnu, sve dok se u odgovarajućim regionima ne pojave američke rakete slične klase. Smatramo da je to izuzetno važna mjera za stabilizaciju situacije“, ocenio je on.

© Sputnik /

Rjabkov je takođe rekao da SAD šire dezinformacije kada je riječ o Sporazumu o raketama.

Vašington je godinama izbjegavao dijalog o rešavanju problema koji su se nagomilali u okviru Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Tvrdnje SAD da je Rusija prekršila sporazum su poptuno neosnovane, a izlazak SAD iz Sporazuma o raketama, pod izgovorom da smo mi odbili da uništimo raketu 9M-729, poptuno je neprihvatljiv“, rekao je zamjenik ministra.

SAD, kaže on, ne prezaju od grubog mijenjanja stvarnosti i direktnih prevara, otvoreno šireći dezinformacije. Vašington tvrdi da je Rusija počela da iznosi svoje pretenzije, kao odgovor na američke optužbe o raketama 9M-729, a u stvarnosti, dodao je, istorija zabrinutosti Rusije traje skoro dvije decenije.

Zamjenik ministra je naglasio da Rusija poziva SAD na direktan dijalog vojnih stručnjaka na temu strateške stabilnosti, kako bi strane bolje razumjele obostrane namjere.

,,SAD će biti odgovorne ukoliko ne bude postignut dogovor o produženju Sporazuma o raketama“, dodao je Rjabkov, prenosi Sputnjik.

Pročitajte još:

Prvi privatni autoput: Rusija povezuje Evropu sa Kinom

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here