Насловна Руски Поглед Рјабков: Русија спрема одговор на распоређивања америчких ракета

Рјабков: Русија спрема одговор на распоређивања америчких ракета

0
Sergej Rjabkov
Сергеј Рјабков / Фото: Спутник

Москва је почела да реализује мјере као одговор на планове САД да распореде копнене ракете средњег и кратког домета, изјавио је замјеник министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

Ми смо учинили све што је могуће да се сачува Споразум о ракетама. Сада почињемо да се припремамо за потенцијално распоређивање америчких копнених ракета средњег и кратког домета. Реализују се донијете одлуке о симетричним мјерама“, изјавио је Рјабков.

Истовремено, он је додао да Русија, као одговорна страна, није заинтересована за ракетну кризу.

W3Schools

Како је 2. фебруара ове године изјавио предсједник Русије Владимир Путин, Москва неће размјештати ракете средњег и кратког домета на копну, све док се у одговарајућим регионима не појаве америчке ракете сличне класе. Сматрамо да је то изузетно важна мјера за стабилизацију ситуације“, оценио је он.

© Sputnik /

Рјабков је такође рекао да САД шире дезинформације када је ријеч о Споразуму о ракетама.

Вашингтон је годинама избјегавао дијалог о решавању проблема који су се нагомилали у оквиру Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета. Тврдње САД да је Русија прекршила споразум су поптуно неосноване, а излазак САД из Споразума о ракетама, под изговором да смо ми одбили да уништимо ракету 9М-729, поптуно је неприхватљив“, рекао је замјеник министра.

САД, каже он, не презају од грубог мијењања стварности и директних превара, отворено ширећи дезинформације. Вашингтон тврди да је Русија почела да износи своје претензије, као одговор на америчке оптужбе о ракетама 9М-729, а у стварности, додао је, историја забринутости Русије траје скоро двије деценије.

Замјеник министра је нагласио да Русија позива САД на директан дијалог војних стручњака на тему стратешке стабилности, како би стране боље разумјеле обостране намјере.

,,САД ће бити одговорне уколико не буде постигнут договор о продужењу Споразума о ракетама“, додао је Рјабков, преноси Спутњик.

Прочитајте још:

Први приватни аутопут: Русија повезује Европу са Кином

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here