Naslovna Izdvojeno Rastočki reformator

Rastočki reformator

0
zatvor, spomenik,Nesporazumi, posluga, Policija, hunta,Zeta, svjedoci, Milo, , Ne, smeće
Bećir Vuković

Piše: Bećir Vuković

Đukanović je gostovao na Roćenovoj televiziji. Valjda je tako. Drukčije se ne može tumačiti.

Samo da pošteni svijet ne dovedemo u kakvu zabunu. Naime, Roćen – Đukanovićev  savjetnik – Televiziju Crne Gore nazvao je štalom, i javnom kućom. Jedino u Markesovom romanu „Jesen patrijarha“ nalazimo kombinaciju štale i javne kuće. Ali, to je literatura.

W3Schools

Đukanović ima savjetnika koji se ne plaši fabule, stvaranja žanr-slika, pa ni toliko kompromitovane osjećajnosti. I vidi se, golim okom, savjetnikov rad. Vide se rezultati, otkrivalački, nepobitno moderni.

Dakle, gdje je gostovao predsjednik Đukanović. Ne miješajući se u cijelu priču, ipak imamo jedno demokratsko pitanje: ko plaća tu štalu, ili javnu kuću. Narod plaća kiriju govedima, i damama noći, i žigolima. Dokle, aman. Usput, žalim što ovo pitanje nema poslaničku težinu.

Razvoj seks industrije, paralelno, prati razvoj televizije. Te dvije druge idu ruku pod ruku. Tako vam je u zapadnom, razvijenom svijetu. Po ovim katunima još ne kapiraju o čemu se radi, a otvaramo razna poglavlja. Vidite li da se može tako lako preći sa kačamaka, na kokain.

Da ne preskočimo: imaju i medijske prostitutke. One, kupe mrvice sa političke trpeze. (Nečim poput ručnog aspiratora).

Da odgovorimo na gore postavljeno pitanje. Istovremeno, u štali, i javnoj kući, vođen je razgovor o autokefalnoj crnogorskoj crkvi. Takvu priču, na takvom mjestu, sa takvim akterom, mogao je samo Bog režirati.

Sa druge strane, političke prostitutke (taj), posao rade iz ljubavi prema narodu. Ne, novac, nije u pitanju. A, kane li, kane…

Idemo dalje. Kad je Televizija Crne Gore puna goveda, i prostitutki (ili sponzoruša – spikeruša), ko je sedeo preko puta Đukanovića, u kratkim crtama naznačenom intervjuu. Narodnim jezikom rečeno – šta je sedelo – preko puta predsjednika. Ko tačno odgovori, dobija besplatan boravak cijelog vikenda na katunu Govedari. Podrazumijeva se, u nagradnoj igri ne može učestvovati savjetnik Roćen, budući da on zna tačan odgovor.

Đukanović tvrdi da pismo koje je dobio od Vaseljenskog Patrijarha – nije pisao Patrijarh – nego je pisano u Crnoj Gori. Drugim riječima, Đukanović kaže da Vaseljenski Patrijarh – laže.

Šta je drugo i mogao reći Đukanović, i šta se moglo drugo reći na tom, i takvom mjestu. Koju drugu riječ i očekivati od Đukanovića. Takva mu je cijela istina. Ima li smisla nekoga lažikati u emisiji koja „insistira“ na istini. Kažem vam, takav intervju na TVCG, mogao je režirati samo Onaj odozgo.

Što se tiče cijele Vaseljene, lažikanje Vaseljenskog Patrijarha, moglo je da stigne samo iz nesrećne Crne Gore.

Da li bi Đukanović smio da ugoni u laž  Rimskog Papu.

Bilo kako bilo, od Vaseljenskog Patrijarha, sa najvišeg mjesta, iz Cara Gradova,  stigla je riječ da ste – ništavni. Stigao je Tomos: niste pravoslavci. Zastrašujuća je nova stranica ovih gora. Sve u svemu, moralo se desiti da Crnu Goru stigne taj strašni predznak.

Poslije svega, narodu ne preostaje ništa drugo, nego da Đukanovića uglas proglasi – Rastočki reformator. Odričem se autorstva.

Zaista, u takvoj – goveđoj kući – i od gostiju  takve kuće, ne možete očekivati da  raspravljaju o Bogu.

Na jednom je tasu propast, na drugom je tasu spas.

Zaista, koga je Bog odbacio, ne može se ponovo roditi.

Hristos se rodi!

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here