Naslovna Naslovna Radonjić o cenzuri: Prekid rečenice poslanika Đukanovića – Dva lica televizije N1

Radonjić o cenzuri: Prekid rečenice poslanika Đukanovića – Dva lica televizije N1

0
N1
Vladimir Đukanović

Piše: Luka Radonjić

Gledam sinoć na jutjub kanalu televizije N1 još jedno izdanje emisije “Presing”. Emisiju je vodio Jugoslav Ćosić, gost je bio poslanik Vučićevog SNS-a Vladimir Đukanović. Istina, povremeno su mijenjali uloge, što je emisiji dalo posebno zanimljivu dinamiku.

Ćosić je gosta, svojom prepoznatljivom tehnikom, gurao u ćošak ringa nekoliko puta ali funkcioner SNS-a nije mnogo mario za to. Prihvatao je napade bez histerije, bježanja i beskonačnog “drvljenja” da je u pravu. A u par navrata i uzvratio neugodnim kontrapitanjima, pa je Ćosić kao domaćin imao prilike da upozna anti-komfor gostujućeg sjedišta.  Sve u svemu, mogla je to da bude jedna od kvalitetnijih emisija.

W3Schools

Sa naglaskom na “mogla”, jer se u finišu desilo nešto što mi je bilo strano za N1. A to je prekid rečenice. Bukvalno. Kasnije sam našao cenzurisani dio u trajanju nekoliko minuta, koji je “emisija za sebe”. Đukanović je voditelj, Ćosić gost, a tema je poslovanje N1. I poznati urednik se, blago rečeno, nije snašao.

Ako sam na nekoj TV slušao o cenzuri, dakako kritički, to je N1. Imaju i oni manir – kad nekoga favorizuju, da ga afirmišu i štede (okej, mediji nemaju obavezu da budu neutralni), imaju i manir da tolerišu na stranici svakakav pa i uvredljiv rečnik, ako galopira u smjeru onih koji im nisu među favorite (okej, nisu jedini), ali prekid rečenice na jutjub kanalu televizije koja čitavu naraciju gradi na anti-cenzuri i cjelovitosti rečenice? To je već ozbiljan kiks. I autogol. U kontekstu principa, to je jednako loše koliko i ne pozivati nekoga u emisiju. Možda čak i gore.

A u kontekstu „dvostrukih aršina“, jednako neprincipijelno, koliko i – recimo veličati opoziciju Viktoru Orbanu i Nikolasu Maduru, a marginalizovati opoziciju – politički dugovječnijem od obojice – Milu Đukanoviću. Za razliku od srbijanskog Đukanovića, crnogorski Đukanović (Milo) u Presingu je gostovao uživajući punu komociju (ono, osjećajte se kao šef kuće, voditelj samo što mu nije baklave ponudio) i naravno – njegov intervju je cjelovit. Kao i mnogi. 

Volterovski principi –  „možda nisam saglasan sa onim što govori, ali ću braniti njegovo pravo da kaže šta misli“, i principi medija koji pretenduju da se nazivaju „slobodni“ – “ko god da je u pitanju – nije ga u redu cenzurisati”, sastavni su dio televizijske naracije koju N1 gradi. Više puta sam to čuo – upravo na njihovoj televiziji. Pa im sad im kao redovan, možda i najredovniji gledalac iz Crne Gore, „vraćam“ ove i slične principe, koje sam imao prilike toliko puta da čujem kod njih.

Njima su, trenutno, najpotrebniji.

Napomena: Naknadno, televizija N1 se izvinila poslaniku Vladimiru Đukanoviću i javnosti zbog tehničke greške i objavila emisiju u cjelosti na sopstvenom Jutjub kanalu.

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here