Насловна Насловна Радоњић о цензури: Прекид реченице посланика Ђукановића – Два лица телевизије N1

Радоњић о цензури: Прекид реченице посланика Ђукановића – Два лица телевизије N1

0
N1
Владимир Ђукановић

Пише: Лука Радоњић

Гледам синоћ на јутјуб каналу телевизије N1 још једно издање емисије “Пресинг”. Емисију је водио Југослав Ћосић, гост је био посланик Вучићевог СНС-а Владимир Ђукановић. Истина, повремено су мијењали улоге, што је емисији дало посебно занимљиву динамику.

Ћосић је госта, својом препознатљивом техником, гурао у ћошак ринга неколико пута али функционер СНС-а није много марио за то. Прихватао је нападе без хистерије, бјежања и бесконачног “дрвљења” да је у праву. А у пар наврата и узвратио неугодним контрапитањима, па је Ћосић као домаћин имао прилике да упозна анти-комфор гостујућег сједишта.  Све у свему, могла је то да буде једна од квалитетнијих емисија.

W3Schools

Са нагласком на “могла”, јер се у финишу десило нешто што ми је било страно за N1. А то је прекид реченице. Буквално. Касније сам нашао цензурисани дио у трајању неколико минута, који је “емисија за себе”. Ђукановић је водитељ, Ћосић гост, а тема је пословање N1. И познати уредник се, благо речено, није снашао.

Ако сам на некој ТВ слушао о цензури, дакако критички, то је N1. Имају и они манир – кад некога фаворизују, да га афирмишу и штеде (океј, медији немају обавезу да буду неутрални), имају и манир да толеришу на страници свакакав па и увредљив речник, ако галопира у смјеру оних који им нису међу фаворите (океј, нису једини), али прекид реченице на јутјуб каналу телевизије која читаву нарацију гради на анти-цензури и цјеловитости реченице? То је већ озбиљан кикс. И аутогол. У контексту принципа, то је једнако лоше колико и не позивати некога у емисију. Можда чак и горе.

А у контексту „двоструких аршина“, једнако непринципијелно, колико и – рецимо величати опозицију Виктору Орбану и Николасу Мадуру, а маргинализовати опозицију – политички дуговјечнијем од обојице – Милу Ђукановићу. За разлику од србијанског Ђукановића, црногорски Ђукановић (Мило) у Пресингу је гостовао уживајући пуну комоцију (оно, осјећајте се као шеф куће, водитељ само што му није баклаве понудио) и наравно – његов интервју је цјеловит. Као и многи. 

Волтеровски принципи –  „можда нисам сагласан са оним што говори, али ћу бранити његово право да каже шта мисли“, и принципи медија који претендују да се називају „слободни“ – “ко год да је у питању – није га у реду цензурисати”, саставни су дио телевизијске нарације коју N1 гради. Више пута сам то чуо – управо на њиховој телевизији. Па им сад им као редован, можда и најредовнији гледалац из Црне Горе, „враћам“ ове и сличне принципе, које сам имао прилике толико пута да чујем код њих.

Њима су, тренутно, најпотребнији.

Напомена: Накнадно, телевизија Н1 се извинила посланику Владимиру Ђукановићу и јавности због техничке грешке и објавила емисију у цјелости на сопственом Јутјуб каналу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here